jak w temacie. Po zimnym rozruchu obroty nieznacznie falują (w zakresie pewnie 50-100 obr/min). Po przejechaniu kilkuset metrów obroty sie stabilizują.
Brak kodów błędów.
Proszę o sugestie co sprawdzić najpierw?
jak w temacie. Po zimnym rozruchu obroty nieznacznie falują (w zakresie pewnie 50-100 obr/min). Po przejechaniu kilkuset metrów obroty sie stabilizują.
Brak kodów błędów.
Proszę o sugestie co sprawdzić najpierw?
u mnie podobnie,na zimnym silniku po uruchomieniu przez około 2min. też lekko faluje a potem już ideał - nie mam pojęcia dlaczego ale jakoś trudno mi sie przejmować takimi szczegółami - nie przejmuj sie problem to ma kierowca zatartego silnika nie Ty...![]()
przyczynom może być silniczek krokowy, którego błąd nie jest wykrywany przez testery, informacja potwierdzona przez pracownika ASO
silnik krokowy w dieslu?
Rolin masz 100% racji, w dieslu go nie ma, nie zwróciłem uwagi ze kolega IWOK ma w opisie 166 2.4, i nic nie wspomniał o silniku w poście, a ja się zasugerowałem tekstem i skojarzyłem podobny problem u kolegi w 156 2.0, myślę że puki co jak nic nie wyłazi z tego powodu grubszego trzeba się przyzwyczaić do delikatnego falowania lub pokusić się o podłączenie pod jakiś profesjonalny tester
Dzięki Panowie za wpisy. Gadałem z moim mechanikiem (też ma m.in AR166 2.4) i mówi, że u niego jest to samo. Examiner nie wykazuje żadnych błędów. Wniosek: trzeba się przyzwyczaić.
Nie trzeba się przyzwyczajać...u mnie było to samo i wystarczyło najpierw sprawdzić czy w filtrze nie ma wody ( od spodu filtra jest plastikowe pokrętło)trzeba je odkręcić i spuściś paliwo-poleci z wodą.U mnie minęło, ale po jakimś czasie wróciło zmieniłem filtr paliwa na nowy.Od tamtej pory jest spoko.Co prawda ostatnio zaczyna nieznacznie drżeć alę myślę że to będzie znowu to samo( trzeba będzie powtórzyć numer ze spuszcaniem paliwa z filtra bo nie zaglądałem tam od 15 tyś km)Dobrze jest też użyć srodka do czyszczenia instalacji i wtrysków,tylko żeby był do diesla -dostępny na stacjach paliw za 20-30 zł wlać na pełny zbiornik i pojeżdzić troszkę- przeczyści instalację z parafiny która się wytrąciła z paliwa w instalacji po mrożnej zimie. Pozdrawiam!!
u mnie po wymianie filtra na nowy jest tak jak przed wymianą