Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Dławi na zimnym, falowanie obrotów na ciepłym.

cosby
    Gość

Domyślnie Dławi na zimnym, falowanie obrotów na ciepłym.

Czy ktoś z was może podpowiedzieć? Silnik 2.5 V6 zagazowany. Od niedawna zauważyłem u niej wahania obrotów na benzynie a czasem na postoju po klepnięciu w pedał wskazówka opadnie i sinik zgaśnie. W czasie jazdy też potrafi mi kilka razy zgasnąć na światłach (na benzynie). Z gazem nie ma problemów choć moim zdaniem obroty czy na jednym czy drugim paliwie są za niskie - ok 500 obr/min. Mam wrażenie że auto dostaje za dużo paliwa na zimnym silniku - na rozgrzanym objawy nie są tak drastyczne. Na zimnym silniku jadąc na benzynie dziwnie się dławi do 2 tys. - tak jak by ją zalewało paliwem. Gdy jej depnę śmiga już poprawnie. Ogólnie w normalnej eksploatacji czy trasie to nie przeszkadza ale chciał bym to zrobić. Pytanie czy podpięcie do kompa coś wykaże? W serwisie fiata wołają 80 zeta. Co to może być? Czy na obroty na gazie ma wpływ zachowanie na benzynie?

bmw535i89
    Gość

Domyślnie

udalo ci sie cos ustalic ? ja mam podobne problemy

Tom166
    Gość

Domyślnie

Miałem podobne problemy w 166 V6 3.0 (benzyna, nie mam gazu). Pomogło przeprogramowanie przepustnicy w serwisie.

Piotrek_k2
    Gość

Domyślnie

witam koledzy ja miałem podobny problem ale w 1.8 ts udało mi sie to wyeliminować. jako pierwsze sprawd sobie sonde lambda jeżeji pracuje poprawnie zobaczy gaz widzi prawidłową jej prace jeszcze napisz jakiej firmy masz gaz.
    (dla tych co jeżdrzą na gazie info) w czasie jazdy na gazie komputer z bęzyny odczytuje sobie wszystkie parametry np wartość spalin z gazu drobna niedokładność kalibracji powoduje wysypanie po pewnym czasie mapy benzynowej
    podstawą jest prawidłowe działanie sondy i wykonanie autoadaptacji parametrów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

nie wiem u mnie obaw ten dziś rano sie ukazłą nie wiem co robic( co z czym sie je..
    http://www.youtube.com/watch?v=iSbL2pkYsXI co tu moze byc (

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Miałem to samo tylko w 2.0 TS. Okazało się że była źle ustawiona mapa gazu i rozjeżdżała mi mapę benzyny. Było falowanie, za niskie obroty, zalewania tuż po odpaleniu a na ciepłym bardzo denerwujące falowanie. Na gazie - niby nie te auto ale było coś nie tak. Pojechałem do serwisu gazu - zmieniłem dysze wtryskiwaczy gazu, ustawili mi mapę gazu na nowo ale po resecie parametrów adaptacyjnych i silniczka krokowego na benzynie i chodzi idealnie. Zero falowania, dławienia, spadania z obrotów.

salfist
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piter_alfa Zobacz post
    ... Okazało się że była źle ustawiona mapa gazu i rozjeżdżała mi mapę benzyny...
    To mnie właśnie interesuje, jak udało się ustalić, że mapa benzyny się rozjechała. Nie czy się rozjechała, ale czy serwis zgadł, czy to jakoś zdiagnozował? Jeżeli w tym TS 2.0 jest ecu 1.5.5, to z zewnątrz nie można odczytać zawartości flasha ecu i tym samym map.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

ale jak robiłem nowe mapy paliwa i gazu niedawno... to możliwe ze tak szybko sie rozjechała(
    dziś zauważyłem taki efekt jadę wciskam sprzęgło i samochod gaśnie puszczam sprzegło odpala sie,,, zauwazyłem tez ze jak puszczam gaz i wciskam sprzegło to obroty spadaja poniżej 500rpm... co z tym robic. czego sie czepić
    http://www.youtube.com/watch?v=QBt27O3bLaI
    prosze o to moja marna jazda
    Ostatnio edytowane przez kamien007 ; 25-05-2010 o 20:17

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Serwis twierdził, że jest wszystko ok. Więc wpadłem na pomysł z kolegą Fred'em żeby zrobić reset parametrów adaptacyjnych i silnika krokowego i tak pojeździć parę dni. Minął jeden, drugi, potem tydzień i było ok. Później przełączyłem na gaz i po 15 km jazdy stwierdziłem, że problem falowania itp powrócił. Więc już byłem w 100% pewny , że to LPG. A, że nie ja gaz zakładałem i nie wiedziałem co dokładnie było robione odwiedziłem serwis. Gościu na serwisie po 2 minutach diagnozy od razu wiedział co i jak. Umówiłem się na konkretny termin - 1.5h roboty, 250zł łącznie z filterkami i jest jak najbardziej OK. Poza przeglądami LPG nie miałem potrzeby odwiedzania serwisu FIAT AFLA ani serwisu LPG.