Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Przerywacz kierunkowskaza ??????????

Użytkownik Rowerzysta Avatar wesolylukasz69
    Mieszka w
    kraków - przemyśl
    Auto
    była AR 145 1.6 BOXER 96', teraz 156 2,5 V6

Domyślnie Przerywacz kierunkowskaza ??????????

witam , mam problem z przerywaczem . strona prawa sobie czasami odmawia posluszenstwa i przestaje migac, jak poruszam przerywaczem to dziala,tak oglunie to cvhodzi sobie jak chce, ktos sie spotkal z takim problemem. jeszcze jedno ktos mam takowy przerywacz na zbyciu. jest to alfa 145 rocznik 96 , 1.6 boxer 103 konny.
    z gory dziekuje
    piekna i bestia

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

rozbierz przerywacz, przelutuj wszystkie połączenia lutowane (może gdzieś zimne są), kontakty przekaźnika popsikaj sprayem kontaktowym i poczekaj jak wyschnie. Sprawdź kostkę w którą wpinasz przerywacz... jak to nie pomoże to wtedy szukaj nowego
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 02-04-2010 o 19:50
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Dono
    Gość

Domyślnie

U mnie jest to samo. Ale zauważyłem że jak go lekko docisne to działa.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Tak jak napisał kolega wyżej winne są zimne luty w przerywaczu, przelutować i być może pomoże. Znalezienie sprawnego, uzywanego przerywacza moze nie być takie latwe i na pewno nie tanie. Nowy kosztuje coś okolo 200zł chyba.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

wymień kostkę przerywacza. Miałem to samo, dociskanie czy inne czynnosci pomogą ale na krótko. Polecam przerywacz z bmw, pracuje nieco głosniej ale jest dobry. Zapłaciłem w warsztacie za używkę 25 złotych plus 20 za montaż ptrzez mechanika. Działa już pół roku bez zarzutu.

Dono
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    wymień kostkę przerywacza. Miałem to samo, dociskanie czy inne czynnosci pomogą ale na krótko. Polecam przerywacz z bmw, pracuje nieco głosniej ale jest dobry. Zapłaciłem w warsztacie za używkę 25 złotych plus 20 za montaż ptrzez mechanika. Działa już pół roku bez zarzutu.
    A był byś w stanie podać jakis numer seryjny albo model tego przerywacza z BMW?
    Ja próbowałem kiedyś dokupić oryginał do swojej AR, później szukałem używki, ale kupno chyba graniczy z cudem.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

mam już założony...nie wymontuje go... ale poszperaj na tym forum, gdzieś już ktos o tym pisał, podawał nawet numer, detale. Pamiętam, bo sam to czytałem

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

nowy zamiennik jest dostępny za 80 zł, ale jego wymiana jest bezcelowa ponieważ wystarczy poprawić fabryczne lutowania na płytce obwodu drukowanego jak wspomnieli koledzy powyżej. polecam w wolnej chwili rozebrać również przełącznik - dźwigienkę - tam również jest sporo do poprawienie po fabryce szczególnie styki, które w moim przypadku były zabrudzone do niemożliwości

Dono
    Gość

Domyślnie

JA swojego kiedyś tam zlokalizowałem, rozebrałem, wyczyściłem styki (na oko były dobre). Gdy to nie pomogło, poucinałem końcówki z konektorkami i przylutowałem nowe. Też nie pomogło. W środku przekaźnika żadnego zimnego lutu nie było.
    Ale przeszukują forum znalazłem :

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    Nowy jest niedostepny przynajmniej tak twierdzi sklep AR. No i wziałem się do rozbiórki, dokopałem się do przekaźnika. Wziąłem w garść i zwiedziłem na nogach trzy okoliczne sklepy. W żadnym z nich nie ma, po hurtowniach też nie mają. W jednym pan znalazł w jakiejś hurtowni do sprowadzenia oryginalny FIAT - 368 zł... koszmar, taniej samemu zbudować takie urządzenie od podstaw. No i tak pomyślałem.... i wziąłem się do mierzenia miernikiem jak tam prąd śmiga po tych pinach i... okazało się że włoszka miała tylko focha i setnie się ubawiła jak ganiałem po tych sklepach. Bo po wsadzeniu starego wszystko zaczęło działać. Prawdopodobnie któryś styk był poluzowany i stracił kontakt. Tak więc skończyło się na bieganiu i kręceniu wkrętami oraz analizą konstrukcji deski rozdzielczej. A ta zołza pewnie stała na parkingu i rechotała ze mnie pod maską...

Dla potomności.

Oryginalny przekaźnik ma numer 60570359

Pasuje także od BWM E34 o symbolu 1388533

Dziekuje wszystkim za cenne wskazówki. Zwłaszcza koledze który wspomniał o BWM.

Ale kupno tego też może byc problemem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wesolylukasz69
    Mieszka w
    kraków - przemyśl
    Auto
    była AR 145 1.6 BOXER 96', teraz 156 2,5 V6

Domyślnie

rozebralem i przedmuchalem i dziala , dzieki za pomoc koledzy
    piekna i bestia