Witam
Niedawno kupiłem taką Alfe. Bardzo fajny samochodzik chodzi dobrze na gazie (sekwencja) i benzynie. Bardzo fajny dżwięk, ogólnie autko lux... Mam jednak kilka pytań.
1. Po zapaleniu pod koniec kręcenia rozrusznikiem kiedy już zaczyna chodzić jest taki zgrzyt zawsze, czyżby zębów brakowało na rozruszniku?
2. Przy zmianie biegów skrzynia generalnie ciężko chodzi, występują zgrzyty na 3 najczęściej ale i na 2 i R czasem. Jaki olej do skrzyni i czy to może być koniec skrzyni?
3. Autko trzęsie się trochę na wolnych obrotach, czuć to w kabinie, a patrząc na silnik on troszkę chodzi też. Szukałem trochę poduszek silnika ale ogólnie ciężko coś znaleźć, może ktoś poleci jakiś punkt części w okolicy Krakowa.
4. Czy to normalne że autko kopci taki bardziej szary, siwy dym przy przyśpieszaniu i zaraz po odpaleniu.
Ogólnie od 6 lat jeżdżę Bmw 318 e36i trochę już przy nim robiłem, jestem ciekaw jaka będzie Alfa w eksploatacji. Na forum wyczytałem że ogólnie jak się dba to OK. A może jest ktoś w okolicach KR kto mógłby obejrzeć to auto, mógłbym podjechać. Samochodem zrobiłem 1200 od kupna i ogólnie jedzie, ale myślę że nie mam wyczucia jeszcze. Poza tym nie miałem wcześniej takiego silnika. Ogólnie zadowolony. Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
![]()