Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Kilka drobnych pytań "estetycznych"

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie Kilka drobnych pytań "estetycznych"

Witam, mam dużą liste co chce zrobić są to w sumie błache rzeczy na które większośći znalazłem odpowiedzi ale na kilka musze dopytać Może przejde do rzeczy:

1. Wycieraczki przód raczej domagają się wymiany, aktualnie mam oryginalne z napisem Alfa Romeo co... podoba mi się bardzo i ciężko mi będzie zmienić na jakieś zwykłe z Tesco itp no ale zaś na oryginalne narazie koszta nie pozwalają więc moje pytanie, macie coś konkretnego w małej cenie co możecie polecić?

2. Osłona pod silnikiem. Naczytałem się bardzo sporo... ale czy aby napewno te za 80-100 zł na allegro to typowe... na 3 miesiące jak to się pisze? Wydaje mi się że wytrzymały by znacznie dłużej... a wiadomo robiona na wymiar z aluminium to koszta 280 zł :/

A teraz przejde do tych ważniejszych pytań dla których założyłem temat:

3. Jak wielu już wie podczas holowania i wejścia źle w zakręt (byłem holowany) hak przesunął mi się w prawo i przejechał po zderzaku (oczywiście belka w środku się wygieła skoro się przesunął).
    Spawanie tego to niby 100 zł jak pytałem, tylko sprawa ma się z lakierem... co polecacie?
    Lepiej abym kupił troche farby np 200 ml którą mi dobiorą gdzieś na firmie czy lepiej do lakiernika który by się tym zajął profesionalnie? (niestety cena będzie... bardzo spora zapewne) i jak ktoś się orjętuje to mógłby lakiernik pomalować tylko ten mały skrawek który będzie trzeba pomalować?

http://img339.imageshack.us/i/p1010461p.jpg/
    http://img9.imageshack.us/i/p1010460q.jpg/
    http://img138.imageshack.us/i/p1010459ax.jpg/
    http://img42.imageshack.us/i/p1010458k.jpg/

kolor auta (Blue-Cosmo)

No i też mam troche rys z boku po stronie kierowcy bo ktoś mi na parkingu ładnie przejechał na całą długoś auta prawie... ile takie spolerowanie tego kosztuje u mechanika? (chociaż nie sądze że wszystko zakryje bo w niektórych miejscach jest głęboko) a bez sensu malować cały element... moim zdaniem

4. Staram się znaleźć gdzieś i zamówić zaczep na zaślepke z bezpieczników bo nie mam jednego i wszystko się trzyma lecz no... lekko wisi a lubie mieć wszystko do milimetra dociągnięte.

Chodzi o to:
    http://img265.imageshack.us/i/p1010457c.jpg/
    http://img710.imageshack.us/i/p1010456k.jpg/

5. Obicie po stronie pasażera z przodu się tak jakby oderwało, to co ma nad nogami jak siedzi (pod schowkiem) i sobie wisi opierając się o wycieraczkę. Szukałem już w każdym sklepie chyba rzep aby to podkleić (tak samo w bagażniku mam ten problem...) niestety nigdzie takowych nie znalazłem a objeździłem sporo tego. KToś już może się w to bawił lub kupował i może doradzić gdzie, co i jakie kupić?

6. Niestety zdjęć nie ma ale od kupna, meszek (osłonka) hamulca ręcznego lata sobie swobodnie i nie wiem czego brakuje bo nie widze jak wsadzić ten meszek by nie było widać tej dziury pod hamulcem ręcznego (a jest tam troche syfu, dobrze że mam podłokietnik który to zasłania)
    Ktoś wie jak ten meszek montuje się do panelu środkowego?

To by było chyba na tyle moich nurtujących mnie pytań na które już musiałem niestety założyć temat

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez Izane ; 15-04-2010 o 00:08
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    1. Wycieraczki przód raczej domagają się wymiany, aktualnie mam oryginalne z napisem Alfa Romeo co... podoba mi się bardzo i ciężko mi będzie zmienić na jakieś zwykłe z Tesco itp no ale zaś na oryginalne narazie koszta nie pozwalają więc moje pytanie, macie coś konkretnego w małej cenie co możecie polecić?
    ja zrobiłem taki myk że wymieniłem tylko tą gumkę w oprawce wycieraczki. oprawka została oryginalna a gumka jest nowa
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

To moze ja sie wypowiem.

Ad1. Moze zostane skarcony ale wymienilem ostatnio obydwie wycieraczki na kupione w TESCO marki "SENA". Ale działają bardzo dobrze i cicho. Jestem zadowolony.

Ad4. Pokerywe bezpieczników u siebie musielm niestety przymocowac na czarne wkrety. Poprostu juz sie wyrobiły zatrzaski. Ale jest OK i mało co widac.

Ad5. Ten materiał nad nogami u mnei tez wisiał przez rok czasu az do przedwczoraj. NIe wiedzialem jak to przyczepic. Wyjąłem całość (odrecajac 2 sruby odrazu pod schowkiem) i zaóważyłem ze na końcu czyli tam gdzie sa nasze stopy jest metalow ablaszka. Hmmmmmm ciezko to opisac ale jest tak wygięta jak by mozna bylo w nią cos wsadzić kolor złoty. Wcisnąłem tą mate w te blaszke i jest OK. Ciezko to wyjasnic tak. Jak bede w aucie zrobie foto.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

Sciśnij te blaszke troche od góry i od dołu. Wsun te mate i lekko wygnij do góry. U mnie po tym trzyma sie jak trzeba

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    2. Osłona pod silnikiem. Naczytałem się bardzo sporo... ale czy aby napewno te za 80-100 zł na allegro to typowe... na 3 miesiące jak to się pisze? Wydaje mi się że wytrzymały by znacznie dłużej... a wiadomo robiona na wymiar z aluminium to koszta 280 zł :/
    Niestety - idź w koszta, osłona będzie Ci służyć do końca jeśli będziesz jeździł rozsądnie, a przy plastikowej to nawet rozsądek nie pomaga bo większy kamień czy krawężnik i może pęknąć albo się naderwać, a do tego zawsze wisi. Pomyśl inaczej, wydasz 100 zł na plastik nieoryginalny z Allegro który może się rozlecieć w niedługim czasie, chyba że jeździsz 5k km rocznie w niedzielę spokojnie to nie . Jak wyłożysz raz koszt 3 osłon to będziesz miał spokój i dobrą ochronę silnika!