Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Przepustnica - przegląd i konserwacja

monter
    Gość

Smile Przepustnica - przegląd i konserwacja

Witam,
    Ciepło się zrobiło, więc po ponad 2 latach od zakupu samochodu wziąłem się za porządny przegląd. Rozpocząłem od najpopularniejszych tematów, tym razem mam pytanie odnośnie przepustnicy. Pościągałem gumowe rury żeby zaglądnąć do niej i ocenić stan, zabrudzenie. Kiedyś już byłą chyba czyszczona, ponieważ opaski na rurach są chyba nie oryginalne, a takie typowe ze sklepu skręcane.

Rzućcie okiem na zdjęcia. Czy ona wymaga gruntownego czyszczenia? Zastanawiam się skąd ten osad, chyba to resztki oleju...
    Dodam że samochód ma 200 000 przebiegu, oleju nie bierze, regularnie jest wymieniany i miał przez jakiś czas uszkodzoną sondę lambda.. tak jeździłem zanim na to wpadłem...

Czym czyścić.. chyba benzyna ekstrakcyjna albo WD40 będzie OK?

Czujnik położenia przepustnicy sprawdziłem omomierzem, wydaje się być w porządku, rezystancja zmienia się płynnie, nie ma przerw.

Następnym razem zaglądnę do silniczka krokowego, w dziale TUTORIALI czytałem o nim, że też lubi się zabrudzić smarem, olejem..
    Ostatnio edytowane przez monter ; 10-05-2010 o 08:30

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Olej bierze się z odmy, która ze względów ekologicznych puszczona jest w dolot. Najlepiej do czyszczenia zdejmij sobie przepustnicę, później zamiast uszczelki możesz na silikonie osadzić. Całość, przepustnicę oraz silniczek krokowy wyczyść benzyną ekstrakcyjną.

monter
    Gość

Domyślnie

A ha, czyli śmiało mogę odkręcić całe to metalowe ustrojstwo, wziąć do ręki i wyczyścić?

A jak oceniasz stopień zabrudzenia po tych zdjęciach? Bardzo zaklejone?

Dzięki.

thing
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał monter Zobacz post
    A jak oceniasz stopień zabrudzenia po tych zdjęciach? Bardzo zaklejone?
    szału nie ma, ale tragedii też
    odkręć ją całą, weź jakiś pojemnik-miske, nalej benzyny ekstrakcyjnej i płucz/czyść w niej przepustnice.

Uszczelka przepustnicy powinna być jeszcze dobra, ale uszczelka silniczka krokowego napewno do wymiany. Możesz użyć silikonu jak mac1us radzi, ja użyłem dwóch oringów i było cacy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Wiem, że Delta to trochę inne auto niż Wasze AR i t.s, ale przepustnica jest również na 4 imbusach i uszczelka wygląda podobnie. Mój problem, że przepustnice zdejmowałem już sporo razy i już za pierwszym uszczelka się rozpadła, a płaszczyzna kolektora i przepustnicy jest bardzo dobra więc niewielka ilość silikonu będzie potrzebna. Ja dodatkowo rozebrałem swoją na części, a po to, że pod króćcami też była brudna, ale Twoja jeszcze dramatycznie nie wygląda.

monter
    Gość

Domyślnie

Zorientuje się, może taką uszczelkę nową porostu kupię i wymienię.
    Chcę to zrobić porządnie .

Ale jeszcze mam takie pytanie, co się dzieje jak się przepustnica zabrudzi, uklei? Przykleja się? Chodzi z oporem?

thing
    Gość

Domyślnie

Zorientuje się, może taką uszczelkę nową porostu kupię i wymienię.
    Chcę to zrobić porządnie .
    kup wcześniej, ja jak chcialem kupić to nie mieli w fiacie i dopiero zamawiali.

Ale jeszcze mam takie pytanie, co się dzieje jak się przepustnica zabrudzi, uklei? Przykleja się? Chodzi z oporem?
    tak jest u Ciebie?

monter
    Gość

Domyślnie

nie, nie zauważyłem żadnych objawów i problemów, ale przeglądając forum dowiedziałem się ze do przepustnicy czasami trzeba zaglądnąć. no i rozkręciłem to...
    Ostatnio edytowane przez monter ; 10-05-2010 o 11:45