Panowie jak wyjąc wiązkę kabli idąca do tylnej klapy alfy 166? podejrzewam ze wyrobiły mi się tam kable ponieważ nie świeci mi prawe światło pozycyjne, jak ruszę klapa gorą - dół to zaskakuje, wiec przydało by się wymienić cala wiązkę
Panowie jak wyjąc wiązkę kabli idąca do tylnej klapy alfy 166? podejrzewam ze wyrobiły mi się tam kable ponieważ nie świeci mi prawe światło pozycyjne, jak ruszę klapa gorą - dół to zaskakuje, wiec przydało by się wymienić cala wiązkę
prawdopodobnie wiązka ta idzie od deski do tyłu bez zadnych kostek można spróbować wyjąć kanape i oparcie tylnych siedzeń i tam się wipąć z nowymi kablami pozdro
ja zrobiłem tak, ściągnąłem gumę łącząca klapę z autem, obciąłem kable tak, żeby zostało ok 7 cm od strony auta. Polutowałem nowe kable, zaizolowane w koszulkach termokurczliwych. Miejsce lutowania wepchnąłem w miejsce skąd wychodzi wiązka. Czyli w gumie łączącej mam tylko nowe kabeki.
Drugie lutowanie zrobiłem już pod tapicerką klapy. Żadnego rozbierania kanapy, samemu zajęło mi to ok 3 h. Jak się ma pomocnika w godzinę da się zrobić. Kabelków w wiązce jest chyba 10. Polecam wyminę wszystkich.
Witam,
wiązka przewodów do klapy bagażnika ma złącze zaraz za przelotką pod szybą pod tylna półką. Niestety by zdemontować tyną półkę i dostać się to tego złącza jest "trochę" zabawy, tak że lepszą opcją jest metoda opisywana wyżej.