Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Problemy remontowe

Italian
    Gość

Domyślnie Problemy remontowe

Witam
    Chciałbym podzielić się z kolegami pewnymi trudnościami jakie napotykam w planowaniu remontu mając nadzieję na pomoc w ratowaniu już nieco wymierającego modelu jakim jest 33.
    Sprawa pierwsza czyli blacharka :
    Jak już można się domyślać stan nie jest najlepszy zwłaszcza ,iż autko dobrze traktowane nie było - poprzedni właściciel miał dziwną tendencję do witania się ze słupkami i z domysłów podpowiem własnym płotem Ogólnie rzecz biorąc co lepiej czynić
    - naprawić zderzak który już jest nieco połamany jak i odkształcony, jedna strona nie ma mocowań czy też kupić używany ?
    - gdzie dostać można progi ale komplet - fartuchy są na allegro dostępne ale co z częścią wewnętrzną ?
    - czy jest dostępna reperaturka wlewu paliwa ( mój już brąz w najlepszym wydaniu )
    Druga sprawa to sam silnik :
    Co prawda bokser ma specyficzny chód lecz mój również pięknie i głośno stuka - tak mógłbym określić ten dźwięk nasilający się wraz z zwiększaniem obrotów. Ma również kilka braków ale tą sprawę przewiduję rozpocząć w okresie października - listopada.
    O skrzyni biegów powiem tylko tyle iż zgrzyta na WSZYSTKICH biegach poza "5" - zastanawiam się czy remont skrzyni jest możliwy oraz czy można dostać w sprzedaży cały drążek zmiany biegów wraz z wodzikami.
    Trzecia część rozterek czyli szczegóły:
    Po latach braku dbałości nie prezentuje się dobrze - brak wielu elementów wnętrza jak i plastiki są już zużyte nawet w miejscach o których bym nawet się nie domyślał.
    - czy ktoś ma dostęp do elementów wnętrza, bocznych uchwytów, zasłony szyberdachu,pasików bagażnika, jak i mocowań nakładek progowych.

Domyślam się ,iż pierwsze pytanie może brzmieć jak wszelkie przytyki jakie już słyszę od miesięcy - "czemuś strucla kupił " ewentualnie " Lepiej oddać na szrot".
    Jednak pomimo tego co słyszę zamierzam się nie poddawać i dać nowe życie mojej Alfie.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    123

Domyślnie

Napisz co byś konkretnie potrzebował.Mam praktycznie całą na części(poza silnikiem - pracuje teraz w 145).Zniszczony jest prawy bok i tył,wnętrze poza paroma drobiazgami również kompletne...

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Co prawda boxera nie miałem,ale kiedyś przymierzałem się do kupna oraz co wyczytałem na forum:
    Stuki w silniku-panewki.Wada popularna.Do naprawienia.
    Zgrzytajaca skrzynia-synchronizatory.Również wada "wrodzona" i również do naprawienia.

elbus
    Gość

Domyślnie

ja mam wszystkie czesci od ar33 1,4 I.E Imola oprucz silnika,fotela przedniego i tlumikow.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

ZObacz na allegro gośc w legnicy ma całą alfe 33 1.4 za 400 zł tylko nie odpala wspaniały dawca części

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Sprawdź czy te stuki to nie popychacze-uruchom silnik i drewnianym kołkiem lub met. prętem przyłóż do głowicy(oczywiście przyłóż do tego kołka lub pręta ucho), a potem do okolic wału korbowego-to powinno zadziałać.Jeszcze lepiej jak masz stetoskop

Italian
    Gość

Domyślnie

Myślę ,że warto posłuchać co bardziej stuka. Przygotowuję auto do prac blacharskich - wszystko powoli odkręcane i rewidowane co się nadaje a co na wymianę - problem w tym ,iż zamawiałem na allegro progi a sprzedawca właśnie stwierdził ,iż nie ma a co pieniądz na konto przelany i co z tym fantem - coraz bliżej termin na lakier a ja nic jeszcze nie zrobiłem...

Użytkownik Romeo Avatar maciejbydg_87
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 147 & 156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Italian Zobacz post
    ... problem w tym ,iż zamawiałem na allegro progi a sprzedawca właśnie stwierdził ,iż nie ma....
    pozwole sobie wtrącić bo też właśnie chciałem zacząć odnowe blacharską i zakup progów i nadkoli, u kogo kupowałeś na allegro i co odpowiedział że wogóle nei ma możliwości ,czy on musi ściągnąć ??

Moje Belle:
    Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
    Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
    Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
    Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
    Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
    Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

jak cos progi sa u mnei dostepne Macku kwestia 2-3 dni jest to koncowka w Poslce z tego co wiem nastepna partia przyjdze w pazdizerniuku
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Italian
    Gość

Domyślnie

Właśnie zabrałem się za przygotowania do remontu - blacharka i lakier, termin ustalony we wtorek. Jednak wciąż brak mi tylnej klapy - czy ktoś z was miałby taką ?
    A przy okazji czy normalne jest by pompa paliwa pracowała cały czas po uruchomieniu silnika bardzo jęczącym głosem ? Akurat w poprzednich autach takiego czegoś nie miałem bym z kabiny słyszał takie przeraźliwe dźwięki więc nie mam pojęcia co jest grane.