Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: lewa przednia tarcza

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Asturas
    Mieszka w
    Rovaniemi
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.9 TD '94

Domyślnie lewa przednia tarcza

Od jakiegoś czasu mam problem z jak sądzę lewą przednią tarczą hamulcową (patrząc z perspektywy kierowcy).
    Jak jest ciepło lub już nagrzeją się tarcze, to wówczas mam bardzo głośne wycie dochodzące z przodu. Tak głośne i intensywne, że aż pod pedałami je czuję :/
    Raczej oczywiste jest dla mnie, że to od lewej przedniej tarczy, bo gdy przyjeżdżam do domu to po przyłożeniu ręki do prawego koła ledwo czuć ciepło, a od lewego bije gorąco i wali dym.
    Co ciekawe gdy hamuję, nie znos mnie na żadną stronę. Nawet specjalnie puszczałem kierownice i auto hamuje prosto.

W weekend będę się za to zabierał. Co się mogło porobić? Po tarczy widać, że jest inaczej brana od tej prawej, bardziej "agresywnie", jest taka "pożłobiona".
    Alfa Romeo 155 1.9 TD '94 Verde Mirto - jedna z 15652 egzemplarzy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar OO__V__OO
    Mieszka w
    Krapkowice/Opole
    Auto
    307 CC

Domyślnie

bycmoze hamulce nie odbijają. przyczyna moze byc niedrozny przewod hamulcowy ten gumowy, jak hamujesz cisnienie jest na tyle duze ze płyn prze do zacisków ale juz gozej mu powrocic

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

ja mialem tak kiedys z lewym ale tylnym kołem gdy przegrzałem tarcze jadąc na ręcznym który działał tylko na to koło. Potem zawsze gdy zagrzałem hamulce to lewe z przegrzania prędzej się nagrzewało i wyło. po wymianie tarczy ustapiło

Mieszka w
    Rovaniemi
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał OO__V__OO Zobacz post
    bycmoze hamulce nie odbijają. przyczyna moze byc niedrozny przewod hamulcowy ten gumowy, jak hamujesz cisnienie jest na tyle duze ze płyn prze do zacisków ale juz gozej mu powrocic
    Bardzo możliwe. Bo czasami po hamowaniu przestaje wyć aż do następnego zahamowania.
    Tylko wymiana wchodzi w grę, czy da się go ew. udrożnić? I oczywiście trzeba będzie potem dolać płynu hamulcowego? Sorki za takie pytania, ale jestem amatorem pierwszej klasy

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    ja mialem tak kiedys z lewym ale tylnym kołem gdy przegrzałem tarcze jadąc na ręcznym który działał tylko na to koło. Potem zawsze gdy zagrzałem hamulce to lewe z przegrzania prędzej się nagrzewało i wyło. po wymianie tarczy ustapiło
    Nawet mnie nie strasz, bo jakbym się zabrał za tarcze to juz pewnie za wszystkie, łącznie z tyłem, który jest jakiś podejrzanie nie od 155. I wtedy od razu dałbym wentylowane na przód, ale to znowu klocki i zaciski nowe. Zostanę na razie przy tym przewodzie

---
    Poza tym chyba mam jakiś inny problem, bo od dzisiaj pedał hamulca jest strasznie twardy. A już było dobrze po założeniu działających zacisków na tył z działającym odpowietrzeniem. Teraz znowu twardo jak cholera. Dobrze chociaż, że z samym hamowaniem nie ma problemu.

----
    Ostatnio edytowane przez Asturas ; 28-06-2010 o 21:22

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Naprawiaj jak najszybciej bo szkoda reszty elementów. U mnie trzymający zacisk z tyłu spalił klocki i tarcze (zrobiła się fioletowa), wytopił się smar z łożyska, które zaraz padło. Przez komplet gumek (pękła osłona przeciwpyłowa na zacisku) za 15 pln byłem lżejszy o 350 pln

Tomy 145ts
    Gość

Domyślnie

Twoje problemy może także powodować niedziałający prawidłowo zacisk, czyli nie odbijający albo zacinający się. Jeśli tak jest to w sklepie można zakupić komplet naprawczy zacisku. Czyli rozmontowujesz zacisk zmieniasz gumeczki, simeringi itd.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar OO__V__OO
    Mieszka w
    Krapkowice/Opole
    Auto
    307 CC

Domyślnie

Cytat Napisał Tomy 145ts Zobacz post
    Twoje problemy może także powodować niedziałający prawidłowo zacisk, czyli nie odbijający albo zacinający się. Jeśli tak jest to w sklepie można zakupić komplet naprawczy zacisku. Czyli rozmontowujesz zacisk zmieniasz gumeczki, simeringi itd.
    tez moze byc - (a nawet mozna dokupic tłoczek), bo jak jest skorodowany to bedzie sie zacinal

przewod gietki do zacisku kosztuje jakies 20 pln zestaw naprawczy zacisku wraz z tloczkiem do 30pln

Mieszka w
    Rovaniemi
    Auto

Domyślnie

Za jakąś godzinę, może dwie, będę wiedział co się porobiło. Nie jest to jednak niedrożny przewód. Klocki są przegrzane i to tak solidnie. Jeden aż popękał na powierzchni.
    Na razie zrobi się żeby było "dobrze", ale czeka mnie wymiana tarcz...

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Misiu , nie wsadzisz do tego wentylowanych tarcz , może jedynie max cięte
    Aaaa przy kupnie z tego co wiem to tarcze z punciaka 1 pasują
    Bo wymieniając na wentylowane zmieni się całe generalnie zawieszenie z przodu a mianowicie nie wiem czy w TS -ie jest pół oś takiej samej długości ( jak tak to da się zrobić przekładkę jak nie to nic nie da się zrobić )

Użytkownik Romeo Avatar sikor155
    Mieszka w
    łódz(Śródmieście)
    Auto
    AR 155 V6,156 1,8 16v

Domyślnie

w razie czego mam tarcze uzywane na sprzedaz
    Aktualnie AR 166
    3,0 24v 99
    3,0 24v 04

Były AR 155 1,8 8V 97R
    AR 155 1,8 FORMULA 94