Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Rozsypał się klocek ;/

MTechnix
    Gość

Domyślnie Rozsypał się klocek ;/

Witam, ostatnio coś mi zaczęło piszczeć podczas jazdy w prawym tylnym kole. Okazało się, że pęknął klocek. Tarcza dzięki temu nadaje się do wyrzucenia. Może ktoś z Was wymieniał sam tarcze i klocki - dużo z tym roboty?? Czy da radę samemu zrobić?? Jeszcze takie pytanie, po lewej stronie tarcza jest w znakomitym stanie, trzeba wymieniać obie, czy wystarczy tylko prawą stronę??
    Z góry dzięki za info

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

jak masz trochę pojęcia o mechanice i jakieś podstawowe narzędzia to dasz rade. zasada mówi ze tarcze i klocki zawsze wymienia sie na całej osi. wiec na twoim miejscu wymieniłbym obie tarcze i komplet klocków na przodzie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Thumbs up

Potrzebny będzie klucz od dokręcnia tarczy przy szlifierce kątowej, aby wkręcić tłoczek i coś do jego wciśnięcia (ewentualnie można zainwestować w zestaw do wciskania). Troche WD-40 aby tarcza puściła, smar do prowadnic oraz miedzowy, klucz imbusowy 7, śrubokręt duży do wydłubania klocków i nieodzowny młotek. Czas do 2-3h w zależności czy bedziesz wszystko dokładnie czyścił (warto bo u mnie wczoraj okazało się iż prowadnicy trochę ciasno chodziły). Tarcze raczej należałoby wymienić w komplecie bo może się okazac zimą iż jedna strona będzie ciągnęła. Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Taka mała dygresja odnośnie prac przy hamulcach. Jeśli nie masz pewności co do montażu klocków i tarcz radzę to zrobić w warsztacie bo to dość istotny element w kwestii bezpieczeństwa. To tylko moje zdanie a gdybyś jednak chciał sam zmienić to na forum jest wiele na ten temat, łącznie z opisem co trzeba robić.

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Dzięki panowie. Heh jak miełem Punto I to wiele sam robiłem, między innymi wymieniałem rozrząd, amortyzatory z przodu i wiele wiele innych, a jakoś w Alfie się boję sam robić. W poniedziałek jestem umówiony ze znajomym mechanikiem, żeby się rozejrzał po Alfie co i jak z nią (jeszcze mi trochę płynu chłodzącego ubywa i klima nie działa jak auto w upale na słońcu stoi) zobaczymy ile zaśpiewa sobie za robotę, może cena zmotywuje mnie do tego żeby samemu to zrobić

dududs
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MTechnix Zobacz post
    a jakoś w Alfie się boję sam robić.
    Alfa jak karzdy inny samochód zasada działania ta sama, jak wymieniałeś sam rozrząd, to z klockami obejdziesz sie bezproblemowo

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

W tylnich hamulcach tłoczek się wkręca i wciska
    Z kątówką radzę uważać
    Tarcze do wymiany (koszt znikomy) klocki też kup jakieś normalne...
    Jak bedziesz szukał na allegro po 25 zł za komplet to zawsze bedzie się tak działo Szczęście w nieszczęściu że nic poważniejszego się nie stało
    Przy okazji sprawdziłbym kilki od ręcznego być może są zapieczone i zacisk trzymał cały czas Linki też są po 60 zł lewa osobna prawa osobna
    Życzę udanej naprawy - i pamiętaj i nic na siłe

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    Przy okazji sprawdziłbym kilki od ręcznego być może są zapieczone i zacisk trzymał cały czas Linki też są po 60 zł
    Właśnie ostatnio też zerwała mi się linka z ręcznego i to prawa tzn. ta sama strona po której pęknąl klocek, czy to może mieć coś wspólnego??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    W tylnich hamulcach tłoczek się wkręca i wciska
    Z kątówką radzę uważać
    Tarcze do wymiany (koszt znikomy) klocki też kup jakieś normalne...
    Jak bedziesz szukał na allegro po 25 zł za komplet to zawsze bedzie się tak działo Szczęście w nieszczęściu że nic poważniejszego się nie stało
    Przy okazji sprawdziłbym kilki od ręcznego być może są zapieczone i zacisk trzymał cały czas Linki też są po 60 zł lewa osobna prawa osobna
    Życzę udanej naprawy - i pamiętaj i nic na siłe
    Linki w sklepach zaczynają się już od 32 zł więc jeszcze taniej.

---------- Post dodany o godzinie 01:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:24 ----------

Cytat Napisał MTechnix Zobacz post
    Właśnie ostatnio też zerwała mi się linka z ręcznego i to prawa tzn. ta sama strona po której pęknąl klocek, czy to może mieć coś wspólnego??
    Teoretycznie mogła mieć większe naprężenia z powodu innego położenia tłoczka ale to mało prawdopodobne.