Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: jtd poziom oleju w skrzyni

Użytkownik Świeżak Avatar macki2go
    Mieszka w
    pyrzyce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 160km była Alfa Romeo 156 fl 1.9 jtd 180 ps była Alfa Romeo 156 1.9 jtd

Domyślnie jtd poziom oleju w skrzyni

Witam jak w temacie dziś zauważyłem wyciek pod silnikiem i wygląda i to na uszczelkę po między silnikiem a skrzynią biegów..........moje pytanko brzmi jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni szukałem na forum i nic ciekawego nie znalazłem tylko to że najprawdopodobniej można to sprawdzić wykręcając aku i podstawę???? tylko czy znajduje się tam bagnet do pomairu płynu taki jak do sprawdzenia pozimu oleju w silniku?????????? czy po prostu jest jakaś nakrętka?????? z góry dzięki za informacje

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Tak, jest tam bagnet, najwygodniej jest to zrobic z pod samochodu, jak staniesz pod samochodem to szukaj go mniej wiecej na poziomie laczenia skrzyni z silnikiem blisko maglownicy, wlasciwie to jest to zaraz nad wejsciem dluzszej poloski do skrzyni. A jakiego koloru jest ten olej co Ci wycieka?jak jest ciemniejszy to pewnie puszcza Ci zimmering na wale.

Keeperek
    Gość

Domyślnie

http://allegro.pl/item1116613431_skr...o_2_4_jtd.html
    Zerknij na drugie zdjęcie, w prawym dolnym rogu widać ten bagnet, jest on bardzi krótki. Ja mam akurat 1.9jtd 16V ale we wszystkich jest podobnie. Jak sie ma wprawe i wąskie rączki do da rade wyciągnąć bagnet górą bez demontażu czegokolwiek, ale pierwszy raz jest go trudno znaleźć. Można też się do niego dostać z kanału. Olej w skrzyni jest bezbarwny, ciężko zobaczyć poziom oleju na tym bagnecie, radze po wyciągnięciu bagnetu dobrze go wytrzeć, delikatnie pokredować i wsadzić jeszcze raz i zobaczyć stan. Zeby dolać olej to raczej też trzeba by go wtłoczyć przez bagnet.

A co do wycieku to jeśli to olej ze skrzyni to bez demontażu sie nie obejdzie, chyba że to niewielka ilość to szkoda zachodu. Może cieknąć z uszczelniacza tego centralnego co widać go na 1 zdjeciu (przykrecony na 3 śróbki) albo z półosi, wtedy trzeba by wymienić uszczelniacze . Może też cieknąć z łączenia skrzyni z mechanizmem różnicowym, ale to mniej prawdopodobne. A najgorsze z możliwych to pęknięta skrzynia biegów.

Użytkownik Świeżak Avatar macki2go
    Mieszka w
    pyrzyce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 160km była Alfa Romeo 156 fl 1.9 jtd 180 ps była Alfa Romeo 156 1.9 jtd

Domyślnie

dzięki chłopaki co do koloru to jest raczej ciemny jeżeli to zimering to był by jakiś ubytek oleju silnikowgo

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Najlepiej to porownaj kolor wycieku z kolorem oleju z bagetu silnikowego i bagnetu ze skrzyni. Jezeli Ci nie cieknie "ciurkiem"a delikatenie sie saczy to na bagnecie z silnika nie bedzie az tak bardzo widac, mowie to z wlasnego doswiadczenia.Porownaj kolor, jak w skrzyni olej nie jest stary i bedzie bezbarwny to masz odpowiedz.