Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z temperaturą - grzeje się

krynio
    Gość

Domyślnie Problem z temperaturą - grzeje się

Witam,

Niestety mam kolejny problem z samochodem. Chodzi o to, że niestety się grzeje, na postoju temperatura dochodzi do 110 stopni. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Było wymienione chyba już wszystko, tzn. nowa jest chłodnica, pompa wody, termostat, nawet zbiorniczek wyrównawczy jest nowy ponieważ w starym pękł króciec od mocowania przewodu. Podczas jazdy temperatura utrzymuje się w okolicach 90 stopni, ale nigdy do nich nie dochodzi. Natomiast na postoju czy jeździe w korku dochodzi do 110 stopni. Wentylator się załącza ale za bardzo nie daje sobie rady ze schłodzeniem silnika. W silniku 2.5 V6 są dwa wentylatory, natomiast włącza się tylko jeden. I mam pytanie czy powinien włączyć się jeden czy dwa? Czy ten drugi jest do klimy? Bo być może przyczyną jest właśnie to, że chodzi tylko jeden wentylator i nie daje sobie rady?
    Dodam jeszcze, że nie podejrzewam termostatu ponieważ wszystkie węże są gorące, płynu też nigdzie nie ubywa, poziom cały czas utrzymuje się na maksimum. Zastanowiły mnie jedynie te dwa wentylatory, bo włącza się tylko jeden. Czy ktoś miałby jakiś pomysł albo spotkał się z podobnym problemem?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Powinny obydwa wentylatory chodzic na raz.Druga rzecz to sprawdz czy w tym jednym ktory Ci chodzi zalacza sie drugi bieg wentylatora a jesli tak to przy jakiej temperaturze

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Wili
    Mieszka w
    LeGnIcA
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS 155KM 1999r. + LPG Stag, AR 146 1,6 boxer 1995r. + LPG

Domyślnie

podobny problem mam ja też nie wiedziałem co, wymieniłem termostat i termistor w chłodnicy i nic. a wystarczyło podpiąć się pod kompa i sprawdzić temperature wody w silniku i wyszło tak że do 80st wskaźnik w aucie pokazuje perfekt a później oszukuje i tak przy prawie 110st tak naprawde mam 98st i wtedy załącza się wentylator, czyli tak jak powinno być w moim silniczku temperature również sprawdzał mi chłopaczek który nabijał mi klime bo miał taki sprytny termometr i wyszło mu identycznie jak i mi. Do sprawdzania temperatury STANOWCZO NIE POLECAM unidiaga(strasznie oszukuje), a polecam fiatECUScan.

krynio
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy za podpowiedź Sprawdzę w wolnej chwili ten drugi wentylator, czy wogóle działa. A przy jakiej temperaturze powinien włączać się wentylator w tym silniku? A jeżeli by się okazało, że wskaźnik temperatury oszukuje to co z tym można zrobić?
    A miałbym w takim razie jeszcze pytanie o interfejs. Czy można gdzieś kupić taki prosty interfejsik, żeby się połączyć z tym samochodem ? Na Alfach za bardzo się nie znam, to mój pierwszy samochód tej marki także stąd moje pytania.

krynio
    Gość

Domyślnie

Chciałbym jeszcze wrócić do tematu tej temperatury w moim samochodzie. Podłączyłem się komputerem i tak sobie jeździłem i poobserwowałem co się dzieje. Poza tym zrobiłem test wentylatorów i wychodzi na to, że działa i pierwszy i drugi bieg.
    Podczas jazdy według komputera temperatura utrzymuje się na poziomie 85 stopni. Wystarczy na chwilę się zatrzymać i od razu rośnie. Dochodzi do 98 stopni i w tym momencie włącza się wentylator. Powiedzmy, że po chwili uda mu się schłodzić silnik do 95-96 stopni, w tym momencie się wyłącza a temperatura znowu rośnie do 98 stopni i sytuacja się powtarza. Czasami nawet po włączeniu się wentylatora temperatura osiąga ponad 100 stopni, ale drugi bieg nigdy się nie uruchamia. Natomiast wystarczy się przejechać kawałek i silnik chłodzi się do tych 85 stopni, nigdy nie schodzi poniżej.
    Czy to normalne w silniku V6, że temperatura ma tak duże wahania? Nie powinna się utrzymywać na poziomie około 90 stopni niezależnie od tego czy się jedzie czy stoi w korku?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

jesli silnik chodzi a Ty nie jedziesz to normalne ze sie grzeje, dlatego wlacza sie wentylator zeby sie nie przegrzal, a podczas jazdy masz temperature nizsza dlatego ze ped powietrza dziala tak jakby non stop wlaczony wentylator im szybciej jedziesz tym bardziej chlodzi

Użytkownik Rowerzysta Avatar wito
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    156 2.4jtd/Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Podczepiam się pod temat. Również mam problem z przegrzewaniem się 156 2.4 jtd. Jeżdżąc spokojnie wskazówka znajduje przed 90 stopni ale gdy tylko trochę pocisnę od razu wskakuje na 90 a czasem nawet przekracza. Zdarza się to również na trasie gdy wyprzedzam kilka razy pod rząd lub gdy jadę długo z dużą prędkością. Wentylator włącza się, zarówno 1 jak i 2 bieg. Gdy włączę ogrzewanie na maksa temperatura spada do takiej jaka powinna być. Czy to padnięty termostat , chłodnica czy jeszcze co innego?

Użytkownik Rowerzysta Avatar wito
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    156 2.4jtd/Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Problem znaleziony - rozsypana chłodnica na dole, zobaczyłem dopiero jak wszedłem pod samochód.