Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: nagrzewnica kabiny - przewody wejsciowe, rozmiar, kolejnosc

Użytkownik Maniak resoraków Avatar martinpl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie nagrzewnica kabiny - przewody wejsciowe, rozmiar, kolejnosc

mam takie pytanie, chce zamontowac na wezu wodnym elektryczny podgrzewacz, mialem tak w poprzednim aucie

widzialem ze na forum kolega juz to zrobil:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...dy_montaz.html

jednak nie odpowiada na moje wiadomosci, a mam pytanie, zna ktos moze srednice wew. weza wodnego idacego do nagrzewnicy? oraz wie ktory to wejscie a ktory wyjscie? z tego co zagladam pod maske to lewy jest wejscie, a prawy powrot na silnik

tak samo zmierzylem srednice zew. ale nie znam grubosci scianek, wiec nie moge odgadnac srednicy wew. a szkoda byloby rozciac przewody i zaskoczyc sie ze srednica jest inna niz moj ogrzewacz

tym bardziej ze w 156 plyn krazy w nagrzewnicy caly czas, wiec potem musialbym kombinowac z jakas rura aby polaczyc rozciete przewody

Ostatnio edytowane przez martinpl ; 19-08-2010 o 18:30 Powód: dodalem foto

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Co do średnicy to Ci nie pomogę, ale sugeruje zmierzyć poprostu suwmiarką zewnętrzną średnice i zobaczysz czy to będzie pasować. U mnie pasowalo bez problemu, tylko że mam JTD.

Co do wlotu i wylotu to zupełnie bez znaczenia gdzie włożysz ten ogrzewacz. Nie ma co zawracać sobie tym głowy. Zwróć uwagę na pobór prądu przy podłączaniu.. Mój podgrzewacz ciągnie ok 900W, napięcie ładowania mocno spada po włączeniu 3 grzałek. Niezapomnij o grubych przewodach zasilających!! Min 3-4mm2. Kabel masowy musi być jeszcze grubszy ok 8mm2. Do tego wszystkiego potrzeba mocnych przekaźników.

I jeszcze jedna rada, jak nie chcesz wylewać płynu chłodniczego to zaciśnij wężyk w dwóch miejscach i dopiero obetnij pośrodku. Ja zrobiłem sobie do tego specjalne dwie blaszki z dwoma dziurkami, skręciłem je śrubkami na wężu i sie zacisnął i nic nie wyciekło.
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 19-08-2010 o 15:57

Użytkownik Maniak resoraków Avatar martinpl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

srednica zew. wychodzi mi 23-24mm, mniej wiecej powinno pasowac ale chcialem sie upewnic

mam grzalke 3 x300W z renault, pytalem o wejscie do nagrzewnicy bo chcialem grzac plyn na wejsci do kabiny, a nie na powrocie do silnika, bo zalezy mi raczej na ogrzewaniu niz grzaniu silnika

przewody zasilajace mam 6mm2 - teoretycznie 60A pociagnie, masowy mam 10mm2, przekazniki 40A, jedynie podstawki pod przekazniki wydaja sie liche, ale polutowalem dla pewnosci i wymienilem wsuwki

o tym lapaniu plynu tez myslalem, widzialem kiedys takie szczypce do zaciskania na wezach wodnych, ale Twoj pomysl jest w sumie tanszy i prostszy, dzieki za podpowiedz