Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: dziwne zachowanie (obroty) AR 147 1.6 TS

rafal_rt
    Gość

Domyślnie dziwne zachowanie (obroty) AR 147 1.6 TS

Witam,
    Od pewnego czasu nękają mnie dziwne utrzymujące się skoki obrotów, tzn. gdy silnik jest zimny przy odpaleniu skaczą na ok. 2ooo potem spadają do 13oo, i jeżeli nie dodam gazu to ten poziom się będzie w miarę utrzymywał ale jeśli dodam gazu to obroty zatrzymają się na ok 24oo i wraz ze wzrostem temperatury dochodzą do 2800.
    Dopiero co wymieniłem przepływkę na Bosha(urzywka) ale poza zgaśnięciem marchewki na desce nic się nie zmieniło nadal jest jak było.
    Po odłączeniu przepływki silnik faluje od 650 do 1000,(niezależnie czy jest rozgrzany czy nie)
    natomiast przy podłączonej przepływce i wypiętej sondzie lambdzie obroty nieznacznie spadają przy nagrzanym silniku z 2800 do 2200-2400,
    -1200 km temu wymieniany był rozrząd, wraz z olejem,
    -jakiś 400 km temu wymienłem na Olej Liquie Moly(pewnie błędzie napisałem) 5w40 pełni syntetyk z wcześniejszym płukaniem silnika preparatem tez z tej firmy było ok wszystko.
    -wspawanie nowej złączki elastycznej na wydechu,
    przeczyszczony zaworek odmy za przepustnicą,
    - przepustnica też przeczyszczona. akumulator trzyma-jest sprawny.
    - dolot między przepustnicą a przepływką szczelny
    - wariator lekko postukuje czasami,
    nie wiem co się dzieje, lubię ten samochód ale pomału puszcza mnie już z torbami, mam alfę 145 ale silnik zmieniany z alfy 147 ts (tzn. tylko goły silnik, osprzet czyli kolektory i reszta pozostały ze 145

zamierzam pojechać na komp ale kiedyś byłem nawet przy starym silniku i obroty i tak były powyżej 1000.
    Może to być wina sondy??? POMOCY!!!

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Ależ owszem uszkodzona sonda powoduje skoki obrotów bez względu na to czy silnik jest tzw. zimny czy ciepły. ( na postoju )
    Nawet spotkałem się z nadmiernym spadkiem obrotów tak jakby przez chwile pedał gazu ciągnąć do góry i to by skutkowało głupie ale tak to można porównać do głupiej pracy silnika ..

pozdrawiam

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Moim zdaniem to silniczek krokowy się wiesza.

U mnie w 145 kiedyś też miałem taki problem, że "wieszały" się obroty. Winny był właśnie krokowy.

rafal_rt
    Gość

Domyślnie

witam ponownie, dzięki za rady,znalazłem przyczynę.
    posprawdzałem jeszcze raz wszystko od początku i nadal problem występował, więc wziołem się za rozkręcenie przepustnicy i silniczka krokowego.Uprzednio silniczek czyściłem-szczerze to zdziwiłem się co tam zobaczyłemsilniczek wyglądem przypominający np. te od samochodzików elektrycznych przy napędzie - i nic to nie dał.
    Potem przy założonym silniczku odpiąłem go od wtyczki-auto nawet nie zapaliło.
    WREszczie znów po odkręceniu przepustnicy odkręciłem od niej silniczek, założyłem przepustnicę,linkę, dolot, a sam cały silniczek podpięty(żeby silnik się uruchomił) odłożyłem na boku.......i WRESZCIE!!!!! auto zapaliło a obroty ok 600-800. Doregulowałem śrubką na przepustnicy i trzymają się na 900. NIGDY JESZCZE NIE SŁYSZAŁM MOJEJ ALFY JAK CICHO PRACUJE SILNIK,PIĘKNIE!!!!!!!