Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Łożysko ---- przód ?

piećka
    Gość

Domyślnie Łożysko ---- przód ?

Witam.Panowie od dłuższego czasu coś zaczynało pobukiwać ale bez jakiejś konkretnej lokalizacji przód- tył.W ostatnim miesiącu trochę więcej jeżdziłem ( 5 tyś km.) i zacząłem słysześ typowe buczenie łożyska od 60 km/h wzwyż .Z miejsca kierowcy było słychać tył prawy , podniosłem auto kręce kołem i nic cisza , lewego tylnego nie ruszałem bo było wymieniane.Został przód i ostatnio na łuku drogi zauaważyłem że jak skręcam w lewo buczenie cichnie.I teraz pytanie które to łożysko PRAWE czy LEWE ?Pozdr.Piter

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Mój kumpel też miał problemy z łożyskami w fieście i wydaje mi się że przy skręcaniu cichną łożyska pod największym obciążeniem-czyli zewnętrzne jeżeli patrzeć na to w kategorii łuku.
    Z miejsca kierowcy było słychać tył prawy
    To sugeruje ,że u Ciebie łożyska z prawej są do bani,zresztą z postu wynika,że idziesz w tą samą stronę co ja

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Podnieś auto, pokręć kołami i będziesz miał pewność
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

piećka
    Gość

Domyślnie

No właśnie też gdzieś czytałem że jak w lewo to prawe, a jak w prawo to lewe.Wydaje mi się że faktycznie to może być prawy przód bo już kiedys dochodziły z tamtej strony jakieś dziwne dzwięki podczas dohamowywania .Nie chciałbym się pomylić bo mam ABS i łozyska na przód są z paskiem magnetycznym i są trochę drogie.Mam tylko nadzieje że z tyłu to tylko rezonans.Nie uśmiecha się wymiana łożyska z przodu a pózniej jeszcze z tyłu.Wolę dobrze zdiagnozować bo koszt samych łożysk na prawy przód i prawy tył to razem ok 300 zł bez robocizny.Pozdr.Piter

Ps.Do Slejerek Samochód podnosiłem i kręciłem ale nic nie słychać .Mi zaczyna hałasować tak od 60 km/h więc ciężko będzie sprawdzić i rozbujać koła żeby usłyszeć :-) Nie chcę czekać aż mocniej zacznie wyć .
    Ostatnio edytowane przez piećka ; 11-10-2010 o 08:40

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Dziwne trochę, zużyte łożyska powinno być słychać nawet przy kręceniu koła ręką. No ale może się mylę. Niestety z tyłu w 145 też wymienić trzeba cała piastę, dlatego koszt dość duży. Ja w 145 wymieniałem wszystkie, coś o tym wiem Ja bym się jednak na Twoim miejscu trochę wstrzymał z wymianą piast jak nie masz pewności co do ich zużycia. Z drugiej strony ,wykluczając opony, to co innego może huczeć w kole wraz ze wzrostem prędkości..?
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

piećka
    Gość

Domyślnie

Jak miałem posadzone łozysko z tyłu to nie było znaczenia czy skręcam czy prosto cały czas huczało.Tu natomiast w przodzie jest taka dziwna zależnośc że przy zmianie obciążenia ( tu akurat przy skręcie w lewo ) hałas zanika.Prawe łożysko mogło już paść prawie 200 tys przebiegu z czego 150 po Wawie :-)Pozdr.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Trochę w błąd kolege wprowadzacie skoro skręca w lewo i cichnie to lewe łożysko bo jest mniej obciażone. Łożysko pod obciążeniem bardziej hałasuje, dlatego skręcając w prawo będzie bardziej mu ta lewa strona hałasować. Sprawdź piastę czy nie ma luzu bo następne łożysko bardzo szybko padnie. Robię 2,5tyś tygodniowo i tak od nie pamiętam kiedy, nie jedno łożysko juz mi się zdążyło rozsypać i zawsze tak to dzialało.

piećka
    Gość

Domyślnie

Michu sprawa wygląda tak : przy jezdzie na wprost huczy jak tylko dam w lewo -cichnie .Czyli lewe ?
    Ostatnio edytowane przez piećka ; 11-10-2010 o 11:31

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Wg mnie lewe żadne inne raczej.

piećka
    Gość

Domyślnie

Ok.Panowie dzięki za czas i podpowiedzi .Michu , zamówiłem łożysko najtańsze 190 zł , firmę będę znał jutro.Pozdr Piter