Cóż męczy mnie sonda i męczy , spala mi 15l gazu na 100, troszkę dużo. powinno być 10-12. No ale cóż jezdze , wkońcu zakupiłem vaga i w programie fiat ecu scan taki błąd mi wyskakuje. Wie może ktoś oco chodzi ?
Uploaded with ImageShack.us
Cóż męczy mnie sonda i męczy , spala mi 15l gazu na 100, troszkę dużo. powinno być 10-12. No ale cóż jezdze , wkońcu zakupiłem vaga i w programie fiat ecu scan taki błąd mi wyskakuje. Wie może ktoś oco chodzi ?
Uploaded with ImageShack.us
Panowie nikt nie miał takiego błędu ?
Ostatnio u kolegi w 1.6 TS znalazłem ten błąd, do tego zwarcie sondy z masą (po usunięciu nie wróciło), napięcie ok. 300 mV i stan mieszanki cały czas "uboga", mimo, ze autko podlewa jakieś 3l więcej niż powinno - no to niemal na bank uwalona sonda![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
hmm , no tak ale sonda jest nowa oryginalna. Tzn gdzieś kabel dotykał masy ?
I pytanie jak sprawdziłeś jaki stan mieszanki ? Tzn gdzieś w programie jest taka opcja ?
Ostatnio edytowane przez Farciaż ; 12-10-2010 o 16:05
Parametry i tam "skład mieszanki" był bodajże, czy coś w tym rodzaju. W każdym razie, auto powinno oscylować między nimi, a napięcie na sondzie powinno wynosić ok. 400-500mV (niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę).
w fiat ecuscanie było coś takiego czy alfa diag.
Czyli poprostu wymiana sondy pomogła ?
Ja już nie wiem co mam zrobić żeby pozbyć się tego błędu.
Ostatnio edytowane przez Farciaż ; 12-10-2010 o 17:50
No cały czas mówię o FES. Jaką masz wersję? Na forum jest już 2.5, ale w 2.1 wcześniej też to miałem.
no mam 2,5 ale moje ecu to 2.10.4, napisz dokładnie co zrobiłeś lub co wymieniłeś kumplowi aby błąd zniknął![]()
up ip
Kumpel wymienił sondę (ECU też 2.10.4) na org boscha i błąd dał się usunąć od razu.