Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Świece iskrowe - proszę o poradę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question Świece iskrowe - proszę o poradę.

Witam,

Niestety, po zakupie AR muszę przeżyć tę wątpliwą przyjemność wymiany świec. Czy istnieją zamienniki do mojego TS'a 1.8 czyli zamiennik NGK PFR6B oraz NGK PMR7A - komplet w sklepie e-ngk wyszedł ok. 400 PLN. Czy warto?

Oprócz Denso nie mogę doszukać się zamienników do TS'a, czy to trochę przereklamowany Bosch czy Champion. Czy są "zwykłe" NGK do TS'a, tj. nie platynowe? Liczę się z wymianą po 30 tys. km w przypadku tych tańszych.

Naprawdę nie mam już pomysłu na te świece.

Dzięki i pozdrawiam,
    Tomasz.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

niedawno był już podobny temat.
    do tych co wymieniłeś są włoskie Magneti Marelli, najtańsze

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Witam,

Niestety, po zakupie AR muszę przeżyć tę wątpliwą przyjemność wymiany świec. Czy istnieją zamienniki do mojego TS'a 1.8 czyli zamiennik NGK PFR6B oraz NGK PMR7A - komplet w sklepie e-ngk wyszedł ok. 400 PLN. Czy warto?

Oprócz Denso nie mogę doszukać się zamienników do TS'a, czy to trochę przereklamowany Bosch czy Champion. Czy są "zwykłe" NGK do TS'a, tj. nie platynowe? Liczę się z wymianą po 30 tys. km w przypadku tych tańszych.

Naprawdę nie mam już pomysłu na te świece.

Dzięki i pozdrawiam,
    Tomasz.
    Ja ostatnio wymieniłem na dokładnie te: http://allegro.pl/swiece-zaplonowe-a...264396066.html
    zrobiłem na nich już 15 tysi i nie widzę żadnej różnicy w pracy silnika w porównaniu z tymi za tysiąc zeta. mam prównanie, ojciec swojej alfie wymienił w ASO, zapłacił jak za zboże.
    pozdrawiam
    ps. przyjeżdżają bez nakrętki górnej, przynajmniej mnie się tak trafiło

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

polecam NGK

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    polecam NGK
    te są właśnie NGK

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post
    te są właśnie NGK
    Tyle, że NGK dedykowane do TS'ów mają być platynowe i nie jest to związane tylko z czyimś wymysłem a ma znaczenie w kwestii ciepłoty pracy, iskry wytwarzanej przez świecę i w końcu żywotności tej świecy. Jeśli się policzy, że zestaw platynowych świec kosztuje około 380 zł a wytrzymują spokojnie 80-100tyś to w porównaniu ze zwykłymi zamiennikami (które trzeba po około 30 tys zmienić) wypadają dużo korzystniej.

Wiem, że wydatek rzędu 380-400 zł bardziej boli ale to jest długofalowa inwestycja i mamy wówczas gwarancję, że te świece nie będą powodem różnych problemów.

Poza tym przy wymianie świec pasowało by sprawdzić kable i cewki a to też w razie wymiany tania zabawa nie jest.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lukasz166
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post
    ps. przyjeżdżają bez nakrętki górnej, przynajmniej mnie się tak trafiło
    No właśnie ja też je kupiłem. I tak jak piszesz, przyjeżdżają bez górnej nakrętki. Dość dziwne, bo jedną świecę ukręciłem, kupiłem drugą, identyczną i ta już miała nakrętkę. Może jakieś podróby? W każdym bądź razie silnik pracuje prawidłowo, a o to chodzi.

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Tyle, że NGK dedykowane do TS'ów mają być platynowe i nie jest to związane tylko z czyimś wymysłem a ma znaczenie w kwestii ciepłoty pracy, iskry wytwarzanej przez świecę i w końcu żywotności tej świecy. Jeśli się policzy, że zestaw platynowych świec kosztuje około 380 zł a wytrzymują spokojnie 80-100tyś to w porównaniu ze zwykłymi zamiennikami (które trzeba po około 30 tys zmienić) wypadają dużo korzystniej.
    Zobaczymy, czy te NGK przejadę więcej niż 30 tys. Bo mi się wydaje, że tak :]

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Dziękuję Panowie za info. Zdecydowałem - raz kozie śmierć zakupiłem NGK platynowe, tak jak w instrukcji każą.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Zamiennik platynowych(wiekszych)NGK BKR6EKPA to nieplatynowy odpowiednik NGK BKR6EK Małych z tego co wiem NGK nieplatynowych odpowiadających platynowym nie produkuje.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.