Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Jak odłaczyć czytnik navi

sylwiusz
    Gość

Domyślnie Jak odłaczyć czytnik navi

witam

jak odłączyć czytnik navi w alfie ponieważ u mnie chodzi cały czas i żre prąd z akumulatora a i tak jej nie używam więc mogę ją odłączyć. czas i datę ustawię w manualu

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam! Odkręcasz śrubki po bokach i wyciągasz (chyba po 2 na stronę). Z tyłu masz dwie wtyczki do wypięcia i po problemie :-). A czy chodzi cały czas nawet bez płyty? Może spróbuj wyciągnąć cd.

Ps. A jaki masz aku w swojej belli? Powinien być 100Ah. U mnie taki siedzi od nowości (oryginał by alfa) i nie mam żadnego problemu.

sylwiusz
    Gość

Domyślnie

wg instrukcji alfy przy 2.0 TS akumulator to 50Ah i taki mam w swoim. akumulator jest roczny i kupiłem go z samochodem

już odłączyłem navi. bez płyty mój napęd także był włączony zawsze. spadek poboru po odłączeniu znaczny i w granicach normy

JAK ODŁĄCZYĆ CZYTNIK NAVI:

1. zdjąć osłonę navi i akumulatora
    2. odkręcić osłonę navi - 4 śruby imbus
    3. najlepiej włożyć rękę od spodu pod navi i wyczuwamy 2 wtyczki (po prawej większą po lewej mniejszą)
    4. większa jest zabezpieczona taką uchylną pierdołą jak to odegniemy to wtyczka wyjdzie bez problemu
    5. mniejszą wysuwamy w prawą stronę i dopiero teraz spokojnie rozłączamy naciskając blokadę

nie trzeba odkręcać bocznych śrub mocujących czytnik navi do których dostęp jest badziewny z jednej strony, wystarcz wygimnastykowana rączka a mam wielką łapę więc wasze dadzą radę bez problemu
    Ostatnio edytowane przez sylwiusz ; 16-11-2010 o 09:04

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Zgadza się do wersji przed 2001 rokiem czyli "CF2" montowali 50Ah. W wersjach po 2000 roku czyli CF3 (tak jak moja), oraz w wersjach po FL montowane były w każdej wersji silnikowej 100Ah. Moim zdaniem 50Ah to do silnika 1.4.....

Użytkownik Świeżak Avatar piotrek1110
    Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto
    ALFA 166 2.0TS 2001r. BOSCH ME7.3.1 EOBD

Domyślnie

wg mojej instrukcji z 2001r jest zapisany akumulator 100Ah. U mnie siedzi 86Ah Sonax i daje rade ale 50Ah u Ciebie to duzo za malo, jesli chodzi o odlaczenie Navi to jak kolega wczesniej pisal.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Tak jak pisałem CF3 miały wkładane 100Ah. Także kolego, 50Ah wywal i zamontuj coś w okolicach 100Ah, bo prędzej, czy później siądzie. Alternator bez problemu sobie poradzi :-).

sylwiusz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Tak jak pisałem CF3 miały wkładane 100Ah. Także kolego, 50Ah wywal i zamontuj coś w okolicach 100Ah, bo prędzej, czy później siądzie. Alternator bez problemu sobie poradzi :-).
    czytnik navi odłączyłem i wszystko wróciło w granice normy więc na razie nie będę wywalał dobrego akumulatora na który mam jeszcze gwarancję. z drugiej strony po coś podają te dane w instrukcjach obsługi. A LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO