Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Alfa 156 1.8TS czy 1.9JTD

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie Alfa 156 1.8TS czy 1.9JTD

Witam mam pytanie co lepiej wybrać
    Alfe 156 z silnikiem 1.8TS czy 1.9JTD
    TS-ka mocniesza przyspiecha lepsza za to JTD mniej pali ale nie wiem jak u niego z mocą czy jest spora różnica czy jakaś minimalna według danych technicznych to trochę jest :/
    patrze kupić jakąś do 9tys żeby "wsiąść i jechać" najlepiej by było 2,4JTD ojciec ma Lybre z tym silnikiem dla mnie to jest cudny diesel

TomAlf
    Gość

Domyślnie

Sporo było już podobnych tematów na forum, poszukaj a znajdziesz odpowiedzi na pytania.
    1.8TS ma o 39KM więcej i przyspiesza o ponad sekundę szybciej, ale z drugiej strony gorzej zbiera się z niskich obrotów i jest bardziej awaryjny.
    Ciężko ustrzelić Alfę 156 JTD do 9 tysięcy, żeby "wsiąść i jechać" w przypadku twin sparka jest już łatwiej, ale i tak wymga to cierpliwości i czasu.

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

boję się takich tematów hehe

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

cena jaką podałeś raczej będzie przemawiać za TSem. Do 9.000,- JTD w stanie bardzodobrym to musi być naprawdę okazja, no chyba że będzie to "igiełka z Gniezna od dziadka Niemca z małym przebiegiem" ale czy długo pojeździsz?
    Wybierając samochód nie mozesz kierować się jedynie suchymi danymi statystycznymi.
    Diesel i benzyna to jednak dwa różne silniki o odmiennych charakterystykach.

Mówisz o 2.4 JTD w Lybrze. Jeżeli się nie mylę ma ona zmienną geometrię turbiny, i naprawdę robi wrażenie. Czego już nie można powiedzieć o 1.9.
    (chyba że się mylę ...co na pewno posiadacze 1.9 skorygują)

Benzyna lubi wysokie obroty, zapewnia większą dynamikę jazdy, co dieselek zrekompensuje Ci lepszym startem (ciągnie już od dołu), ale przy jeździe w trasie i przyspieszeniach w zakresie 90-150 już benzyna jest lepsza.

Dieselek pali mniej. Racja , ale należy podkreślić , sprawny Diesel. a o takiego trudno obecnie.
    Jeżeli będziesz miał dużo szczęścia i trafisz na dobrego JTDka to będzie mało palił i długo pojeździsz bezawaryjnie.
    Ale co bardziej prawdopodobne to szybko poznasz koszty serwisowania diesla.
    Mało kto sprzedaje w 100% sprawny samochód. Ale jest nadzieja.

Benzyna. Cena paliwa wyższa, to fakt, ale w trasie nie jest tragedia, w serwisie również nie powalają cenami na kolana, i co najważniejsze, łątwiej jest kupić dobrą benzynę.
    Chandlarze nastawieni na szybka sprzedaz sprowadzają głównie diesle, klepią byle jak, i sprzedają padła , które później pochłąnają górę kasy.
    Benzyny jako te trudnoschodzące nie mają az tak dużego powodzenia u sprowadzających, stąd szansa na kupno od użytkownika który dbał o swój samochód.

oczywiście decyzja należy do Ciebie

ps.
    wyrażone powyżej poglądy są moim zdaniem, i nie chcę żeby były przyczynkiem do kolejnej , jałowej dyskusji co lepsze....więc nie będę odpowiadał ...

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Pół roku temu stałem przed takim samym wyborem tyle,że ja potrzebowałem auta które mało pali i nie jest aż takie awaryjne więc wybór padł na 1.9JTD i nie żałuje tej decyzji. Bądź co bądź gdyby tylko było mnie stac na utrzymanie 2.5V6 bez wachania bym ją kupił