Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: świecąca marchewka

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie świecąca marchewka

Witam. miałem dzisiaj taki przypadek, jadąc do pracy zaczeła mi świecić marchewka, aleee auto normalnie chodziło,przyspieszało, wolne obroty ok,żadnych objawów które mogły by wskazywać na jakiś defekt. Po dotarciu do pracy zgasiłem , przekręcam marchewa nie gaśnie ,odpalam normalnie zagadał.zgasiłem i poszedłem. Rano przychodzę odpalam ,marchewa świeci,ale jade do domu, po przejechaniu jakichś 10km zgasła. Dojechałem do domu wjechałem do garażu zgasiłem ,przekręcam nie świeci marchewka odpaliłem na chwile i zgasiłem. podejrzewam że jakiś czujnik na wtyczce wilgoci dostał albo cuś,ale czy to będzie zapisane w kompie i czy wyjdzie po podpięciu?? I co to mogło być skoro żadnej różnicy w jeździe nie było

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Mi też się w tamtym roku paliła, ale samo przeszło, takie objawy jak u Ciebie, czyli żadnych objawów! Ktoś mi powiedział, że to od wtrysku, że dostaję złej jakości paliwo... Więc skoro teraz nie świeci, to znaczy, że paliwo jest wspaniałe-paradoks...Ale niech się wypowiedzą elektronicy, albo Maciek156... może będzie bardziej fachowo!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trzeba podpiąć komputer i sprawdzić, co było powodem zapalenia się kontrolki.
    Nie należy ignorować takich sygnałów, bo można mieć potem przykrą niespodziankę w drodze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Mi przed chwilka gdy wracalem do domu tez zapalila sie marchewa,wczesniej tankowalem autko na orlenie (verva ON) i dolalem jakiegos specyfiku DIESEL SKYDD ( u mnie jest dzisiaj -18 stopni)!Przejechalem jakies 5 km,zgasilem auto i po jakis 2 godzinach wracajac do domu zapalila sie ta kontrolka (zadnych innych objawow),pomyslalem ze to moze wina tego preparatu-moze za duzo go wlalem i podjechalem jeszcze raz na stacje orlen i dotankowalem jeszcze jakies 12l. vervy i kontrolka zgasla!Podlaczylem Belle pod kompa i wyskoczyl blad czujnika temperatury wody ktory skasowalem i narazie sie nie pojawil ale chyba marchewa od tego sie nie zapala wiec stawiam na ten dodatek do paliwa,czy mam racje?

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

Tankowałem na Shelu zawsze tam tankuje i nigdy problemów nie miałem, a czujnika obecności wody w filtrze paliwa nie posiada moja bella, zobaczymy co komputr pokaże

Syl66
    Gość

Domyślnie

Przy dużych spadkach temperatury silniki JTD się nie dogrzewają,jeżeli w trakcie kilkunastu minut nie złapie odpowiedniej temperatury to sterownik silnika traktuje to jako błąd termostatu lub czujnika temperatury.Niekoniecznie oznacza to uszkodzenie któregoś z nich.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Syl66 Zobacz post
    Przy dużych spadkach temperatury silniki JTD się nie dogrzewają,jeżeli w trakcie kilkunastu minut nie złapie odpowiedniej temperatury to sterownik silnika traktuje to jako błąd termostatu lub czujnika temperatury.Niekoniecznie oznacza to uszkodzenie któregoś z nich.
    a gdzie ty to wyczytałeś??? nie ma takiej opcji - nawet przy przegrzaniu silnika marchewa się nie zapala

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    a gdzie ty to wyczytałeś??? nie ma takiej opcji - nawet przy przegrzaniu silnika marchewa się nie zapala
    Ale przy niedogrzaniu najwidoczniej tak. Mi padł termostat i cały czas chłodzi silnik, po dłuższej jezdzie na zimnym silniku marchewa się zapala, po diagnozie kompem wyskakuje błąd czujnika/temperatury silnika.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał iNTELL Zobacz post
    Ale przy niedogrzaniu najwidoczniej tak. Mi padł termostat i cały czas chłodzi silnik, po dłuższej jezdzie na zimnym silniku marchewa się zapala, po diagnozie kompem wyskakuje błąd czujnika/temperatury silnika.
    no to może faktycznie masz czujnik uszkodzony, ja też często jeżdzę z niedogrzanym silnikiem (korki) i nic nigdy się nie zapala