Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pomocy JTDm spalił olej

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie Pomocy JTDm spalił olej

Witam,

Panowie proszę o pomoc. Dziś miałem niemiłą niespodziankę. Postaram się opisać od początku. Wyszedłem dziś z pracy (auto stało na mrozie jakieś 10 godzin). Odpaliłem - wszystko ok, odpalił od razu. Przejechałem kilkaset metrów i wjechałem na stację by dotankować. Zatankowałem odpaliłem auto i po chwili zauważyłem że strasznie dymi. Przejchałem tak około 2 kilometry i zatrzymałem się by sprawdzić co się dziej. Gdy wysiadłem poczułem smród spalonego oleju, auto bardzo dymiło. Na wyświetlaczu pokazał się przez chwilę komunikat że ciśnienie oleju jest za niskie. Jak się okazało ubyło też oleju - około 2 kreski na wyświetlaczu. Po ponownym odpaleniu auta wszystko ok, komunikat zniknął. Dojechałem jakoś do domu sprawdzając co kilka kilometrów czy dalej nie ubywa oleju. Wjechałem do garażu, obadałem go od dołu i góry. Żadnych podejrzanych rzeczy nie zauważyłem. Dolałem trochę oleju, pojeździłem jeszcze kilka kilometrów i niby wszystko okej, silnik chodzi bez zarzutu, odpala bez problemu, itd.. Co się mogło stać? O co chodzi? Auto ma 90 kkm przebiegu, do tej pory nic niepokojącego się nie działo. Proszę o pomoc bo nie wiem czy mogę jeździć.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

A czytałeś o chorobie wściekłych diesli -jest tu na forum, może coś z tej bajki się przytrafiło

Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    A czytałeś o chorobie wściekłych diesli -jest tu na forum, może coś z tej bajki się przytrafiło
    nie, żadnego z tych objawów nie było. Auto pracowało normalnie bez żadnych problemów.
    Dodam może tylko to, chociaż to na 90% nie ma znaczenia, że dziś tankowałem na orlenie a zawsze tankuję na lotosie. Ale czy zmiana paliwa mogła mieć wpływ? nie sądzę...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

możliwe że zawór odmy się zablokował (masło się w środku zrobiło) i nie zamykał , przez co turbina mogła ssać część oleju ze skrzyni korbowej ;

wymontuj go , ciepła woda + jakiś odtłuszczający płyn do mycia naczyń , wypłukać, wysuszyć i zamontować z powrotem , ja tak zrobiłem profilaktyczne z miesiąc temu

na tej aukcji jest pokazany ten zawór odmy

http://allegro.pl/odma-oleju-alfa-ro...367026641.html

w silniku to jest zaraz przy zaworze egr\ zbiorniczku płynu wspomagania;

lub druga możliwość , turbo zaczyna puszczać olej
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

dzięki sedici!

podejrzewam, że to prawdopodobnie będzie odma.
    Jakbyś mógł mi jeszcze powiedzieć, czy mogło się coś w silniku uszkodzić przy zatkanej odmie, np. uszczelniacze?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Zamarzła ci odma odpowietrzająca skrzynię korbową (albo odstojnik zarósł "masłem") i turbina wessała olej. Tak to jest jeśli w czasie mrozów jedzie się na zbyt niskich obrotach silnika (poniżej 2000obr/min) i korzysta intensywnie z ogrzewania. Oczyść odmę zalej olej i spróbuj jeździć inaczej. Może uszczelnienia turbiny przeżyły jak nie to do wymiany.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)