Mam dwa pytania:
1. Jaki olej polecacie do skrzyni i co ile go zmieniać?
2. Czy jest opcja zęby zmienić język z pozycji menu w aucie? Jak tak która to zakładka bo mam niemiecki chyba i nie za bardzo się w nim odnajduje.
Mam dwa pytania:
1. Jaki olej polecacie do skrzyni i co ile go zmieniać?
2. Czy jest opcja zęby zmienić język z pozycji menu w aucie? Jak tak która to zakładka bo mam niemiecki chyba i nie za bardzo się w nim odnajduje.
1) Lej taki jak zaleca instrukcja obsługi (TUTELA CAR MATRYX, o lepkości SAE 75W-85. Przewyższa wymagania specyfikacji API GL 4). Generalnie powinno się uzupełniać ubytek, a nie wymieniać, ale jeśli bardzo chcesz zmienić to zachowaj specyfikację. Powinno wejść 2.3l do jednostki 1.9 16V.
2) Potrzebujesz cd setup. bez tego nie ruszysz ze zmianą języka.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
prymie a jak sprawdzić czy jest ubytek oleju jest jakiś zbiorniczek wyrównawczy czy coś takiego? A i co to jest to cd setup?
można gdzieś kupić tą płytkę? lub czy w ASO by nie wgrali konkretnego języka? A co do oleju w skrzyni to pomyślałem że warto wymienić wszystkie płyny nie dawno kupiłem autko i chce o nie zadbać, po za tym wydaje mi się ze dość głośno przebiega proces zmiany biegu albo to ja zbyt nerwowo zmieniam te biegi nie wiem sam.
Nie chce tworzyć kolejnego tematu ale zauważyłem że w mojej Alfie kierownica jest delikatnie skręcona w lewą stronę podczas gdy koła są w pozycji do jazdy na wprost oraz dziwny dźwięk głownie przy niskich prędkościach jak ruszam i delikatnie skręcę kierownice czy to w lewo czy w prawo ( nie za kazdym razem ale często). Jest to taki dziwny dzwięk i jednocześnie pojawia się taki lekki opór kierownicy! miał ktoś podobny przypadek na większych prędkościach tak od około 25 lub 30 km/h w górę wszystko działa poprawnie.
Proponuję poczytać poniższy temat http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_roznil.html
Oleju w skrzyni sie nie zmienia.... jedynie, ewentualnie, po wielu latach, jak są wycieki, należy uzupełnić... Ludzie, nie wariujcieMoze jeszcze zaczniecie wymieniać kierownice
?
Ale menu chyba jest w wielu jezykach i mozna to zmienic bez zadnych plytek.
Odnosząc się do instrukcji, która precyzuje tę kwestię w ten sposób:
"OSTRZEŻENIE Jeśeli CD z Setup nie zostanie włożona nowy wybrany język będzie
obowiązywał tylko tekstów pisanych. Język rozpoznania głosu (i informacji głosowych przesyłanych przez system) będzie jaki był poprzednio ustawiony."
możemy chyba zamknąć tę część odpowiedzi na post kolegi![]()
prymie dzięki za szczegółowe wyjaśnienie tej sprawy i z tego co rozumiem że jest taka opcja w menu tylko że ona zmieni wszystko to co jest pisane a więc to co wyświetla komputer, natomiast tę kwestię głosową to nie bardzo wiem przy czym jest to potrzebne mnie ogólnie zależy żeby to menu wyświetlał wszystkie napisy i komunikaty chociaż w języku angielskim będzie lepiej jest taka opcja?