Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Chwile po odpaleniu "gaśnie".

pawelmynia
    Gość

Domyślnie Chwile po odpaleniu "gaśnie".

Witam. Problem jest następujący. W mroźne noce nie zależnie od tego czy stoi w garażu czy nie chwile po odpaleniu traci obroty. Silnik pyrkocze na prawie zerowych obrotach i miota nim strasznie. Nie dawno latałem trochę na rezerwie i wtedy to się zaczęło. Podobno to było przyczyną. Zalałem i wszystko było git przez parę dni. Potem wskaźnik spadł do 1/4 i dziś rano z garażu już nie wyjechałem. Czy 1/4 to już mało? Może mam dolać denaturatu? Jakiegoś tam ulepszacza dodałem przy tamtym tankowaniu. Alfa 156, 1.8 TS, 2001. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Możliwe ,że filtr paliwa zaatakował syf z baku.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

1. A możę wskaźnik "zamarzł" i oszukuje?
    2. Pompka się wypaliła.
    3. Listwa wtryskowa.

Sprawdź koniecznie pompke paliwa

marceell
    Gość

Domyślnie

W tym modelu nie ma osobnego filtra paliwa. wlej jakiś uszlachetniacz do baku i dotankuj do pełna paliwa. może jakiś syf przytkał przewody i trzeba przepalić. ja praktykuję co jakiś czas połówkę denaturatu na zbiornik. możesz mieć wodę w zbiorniku.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post
    ja praktykuję co jakiś czas połówkę denaturatu...
    A popijasz czym?

Z tym filtrem to prawda i podobnie, jak koledzy wyżej szukał bym winy pompki lub... w przepływomierzu. Miałem tak w 1,4 TS, że oszukiwał dawkę powietrza i auto gasło przy niskiej temperaturze a jak dodałem gazu, żeby nie zgasł to strzelał w filtr. Podepnij go na zimnym pod kompa i "wyrocznia" prawdę Ci powie.

Majkel156
    Gość

Domyślnie

silniczek krokowy?

pawelmynia
    Gość

Domyślnie

No i wszystko jasne. Przepływomierz!!!!!!!!!!!!!!! Po wymianie jakiegoś czujniczka i sprawdzeniu wszystkiego, wymianie przepływomierza i z robocizną 130 zł. Przepływomierz 200 zł, jakiś zamiennik. Oryginalny boscha to koszt około 480 zł. Samochodzik lata dużo ciszej, przy odpalaniu nie wchodzi na tak wysokie obroty no i ma większego kopa. Dzięki Belfer27 za trafną diagnozę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał pawelmynia Zobacz post
    No i wszystko jasne. Przepływomierz!!!!!!!!!!!!!!! Po wymianie jakiegoś czujniczka i sprawdzeniu wszystkiego, wymianie przepływomierza i z robocizną 130 zł. Przepływomierz 200 zł, jakiś zamiennik. Oryginalny boscha to koszt około 480 zł. Samochodzik lata dużo ciszej, przy odpalaniu nie wchodzi na tak wysokie obroty no i ma większego kopa. Dzięki Belfer27 za trafną diagnozę.
    Nie ma za co. Tylko zachowaj sobie paragon lub rachunek za wymianę bo te zamienniki lubią też padać szybko a powinny mieć też rok gwarancji.