Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: oblem z Turbo, 1.9 jtd 2000

piotrekpelec
    Gość

Domyślnie oblem z Turbo, 1.9 jtd 2000

Witam koledzy. mam problem z moją ALFUNIĄ. bowiem, jak silnik jest zimy auto odpali bez problemu ale nie chce ruszyć ani do przodu, ani do tyłu. po krótkim czasie autko ruszy ale tylko na jedynce bądź dwójce i kopci z rury jak z elektrowni atomowej. Po rozgrzaniu (około 10-20 minut) autko chodzi bez problemu. Znajomy mechanik zauwazył ze to coś na zdjęciu nie włącza się jak jest zimny silnik, po rozgrzaniu zaczyna brzęczeć, dodam iż autko jest po wymianie wszystkich oleji i filtrów. Prosze o pomoc. na forum, badź gg 3897750, albo maila pelec@neostrada.pl

zdjecie jest na http://chomikuj.pl/piotrek0073 w zakładce galeria. prosze o pomoc. bede bardzo wdzięczny.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

nie widziałem foto (trzeba było dodać tutaj w załączniku ) ,
    ale skoro to 2000r jdt 1910 to jest to euro 2 , a więc brzęczenie ma się wydobywać z elektrozaworu (jest na podszybiu) sterującego EGRem , wiec możliwe że masz egr otwarty i silnik dusi się powracającymi spalinami i dlatego kopci i kompletnie nie ma mocy , po rozgrzaniu elektrozawór ożywa i reguluje dopływ spalin ;

szybka próba - zaślep blachą zawór egr
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

piotrekpelec
    Gość

Domyślnie

prosze o podane maila to wysle fotki, z gory dziekuje, dobrze mowisz, to jest takie male czarne cos co bierze powietrze z pomy waku i takiego zaworu z membrana, dodam iz jestem w autach poprostu laikiem.

piotrekpelec
    Gość

Domyślnie

dodaje fotki. pozdrawiam
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010972.JPG
Wyświetleń:	325
Rozmiar:	82.3 KB
ID:	15416  

piotrekpelec
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    nie widziałem foto (trzeba było dodać tutaj w załączniku ) ,
    ale skoro to 2000r jdt 1910 to jest to euro 2 , a więc brzęczenie ma się wydobywać z elektrozaworu (jest na podszybiu) sterującego EGRem , wiec możliwe że masz egr otwarty i silnik dusi się powracającymi spalinami i dlatego kopci i kompletnie nie ma mocy , po rozgrzaniu elektrozawór ożywa i reguluje dopływ spalin ;

szybka próba - zaślep blachą zawór egr
    proszę o informację co dokładnie mam zaślepic, i czy nie wiąże się to z jakimiś negatywnymi konsekwencjami. najlepiej jakies zdjecia, Prosze o pomoc. pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez piotrekpelec ; 19-12-2010 o 00:33 Powód: skleroza

Użytkownik Rowerzysta Avatar gramster
    Mieszka w
    kętrzyn
    Auto
    alfa 156 2.0 T.spark 97r

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał piotrekpelec Zobacz post
    proszę o informację co dokładnie mam zaślepic, i czy nie wiąże się to z jakimiś negatywnymi konsekwencjami. najlepiej jakies zdjecia, Prosze o pomoc. pozdrawiam
    w miejscu zaznaczonym na foto , nic się nie stanie , silnik po prostu nie będzie zaciągał syfu , Egr to wymysł ekologiczny i tylko dlatego tam jest
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Dokładnie jak sedici pisze-probelm na 99% leży w EGR.JEst pewnie otwarty,lub nie domknięty i "para" idzie w luft.W twoim przypadku zaślepiaj go na stałe i po sprawie.Nie będzie szmiał żadnych błędów,powiem więcej auto będzie lepiej ciągneło z dołu.Jedyny minusik to troszke wolniejsze nagrzewanie się jednostki.