Jaki lejecie olej do skrzyni 2.0 TS 16V i kto ma dobry sposób na jego wymianę bez wizyty u mechanika i bez dostępu do kanału :|?:
Jaki lejecie olej do skrzyni 2.0 TS 16V i kto ma dobry sposób na jego wymianę bez wizyty u mechanika i bez dostępu do kanału :|?:
Na niektórych osiedlach i przy strzeżonych parkingach widziałem rampy najazdowe. Może ta opcja wypali.
A jakis konkretny sposób na wlanie go do skrzyni :?:
No wlasnie bo jakiegos osobnego wlewu to chyba nie ma na ten olej???Myslalem ze olej wlewa sie tylko do automatycznych skrzyni? Jak to z tym jest
Do skrzyni biegów w TS trzeba lać syntetyczny olej SAE 75W-90. Ja wlałem Castrol Manual TAF-X. Najłatwiej jest nalać olej, jeśli się dysponuje specjalną pompką albo zbiornikiem ciśneniowym, ale jeśli się tego nie ma, to najlepiej zdobyć dużą strzykawkę i dopasować do niej wężyk, albo przerobić sobie jakąś pompkę, np. od pompowania piłek.
Chciałbym jeszcze odpowiedzieć koledze LSTMAS - w AR 156 jest zarówno korek spustowy, jak i korek do nalewania oleju do skrzyni biegów i mechanizmu różnicowego.
Bez kanału można wymienić. Trzeba wsunąć się pod samochód od spodu. Jest ciasno ale można.Jeśli ktoś jest przy tuszy to można samochód unieść na lewarku albo no coś najechać kołami.Jedyny problam to wlać olej. Ja włożyłem przewód gumowy i przez niego wstrzykiwałem olej wielką strzykawą od góry.
Ja wlałem MOBILUBE syntetyczny SAE 75W-90 za dwa litry dałem 100zł i 30zł za wymiane. Za 30zł chyba nie ma co sobie rąk brudzić co? A co potem z tym olejem? W glebe wylejesz? A tak rączki czyste, sumienie czyste.
No fakt 30 zeta to nie majątek,ale chyba warto wiedzić co z czym w podbramkowych sytuacjach , a olej możesz oddać choćby w cpn.
W 1 l opakowaniach oleju Elf w nakretce jest wyciagany wezyk do nalewania oleju
Wezyk wklada sie w otwor w skrzyni sciska butelke i po robocie![]()
Napisał Szef
Pamiętasz może oznaczenia tego oleju :?: