Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [145] pilot centralnego zamka

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie [145] pilot centralnego zamka

Witam wszytskich
    wczoraj odebralem auto od mechanika i...przestał mi działać pilot centralnego zamka. Pilot jest sprawny, ale chyba sie rozkodował (wiem że mechanik odłączył akumulator na czas naprawy). Mam więć pytanie do Was - wie ktoś jak zakodować kluczyk tak żeby znowu działało otwieranie/zamykanie z pilota? Czy mozna to jakoś samemu zakodować czy konieczna będzie wizyta w ASO?
    proszę o pomoc i z góry dziękuję
    pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

Hmmm ja jak mialem odpinany akumulator i potem podlanczany to bez problemu dzialal :/ A moze jakies bezpieczniki??
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Spróbuj u gości co zakładają alarmy.Oni chyba mają na to jakiś sposób,bo samemu to raczej nic nie wskórasz. ;//

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Moze mechanior zrobil jakies spiecie i alarm oszalal. Spróbuj zrestartowac alarm moze to cos da. Aby zrestartowac musisz wewnatrz bagaznika przekrecic zamek kluczykiem awaryjnym (pewnie go masz) . Ten zamek powienien znajdowac sie po prawej stronie (oczywiscie jezeli masz fabryczny alarm)

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Wprawdzie nie mam oryginalnie założonego alarmu i centralnego zamka - zrobiłem, to w jednym z punktów zajmujących się montażem instalacji alarmowych. Pamiętam jednak przy odbiorze samochodu monter ostrzegał mnie, abym zawsze przed oddaniem samochodu do mechanika przełączał alarm w tzw. tryb serwisowy, gdyż w co niektórych warsztatach mechanicy nie dorośli jeszcze do tego, aby posługiwać się autoalarmem z centralnym zamkiem. Zdarzały się ponoć przypadki rozładowania akumulatora lub nawet baterii pilota ponieważ "zapracowanym" mechanikom lub też ich bezmyślnym uczniom nudzilo się i przez 8 godz. zamykali i otwierali z centralnego zamka drzwi, bo tak "fajnie" było słychać odgłos pracujących siłowników. Bezmyślność ludzka nie zna granic.
    Na twoim miejscu nie zostawiłbym tak tego wszystkiego. Sprawdź może bateryjka sie tylko rozładowała. Rozumiem, że drugi pilot działa ))
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał kozi146
    Moze mechanior zrobil jakies spiecie i alarm oszalal. Spróbuj zrestartowac alarm moze to cos da. Aby zrestartowac musisz wewnatrz bagaznika przekrecic zamek kluczykiem awaryjnym (pewnie go masz) . Ten zamek powienien znajdowac sie po prawej stronie (oczywiscie jezeli masz fabryczny alarm)
    Sprawdzałem w bagażniku i nie ma tam żadnego zamka :roll: gdzie jeszce może sie znajdować ten zamek, gdzieś go chyba musze mieć skoro mam oryginalny centralny zamek z oryginalnym pilotem?

Lukas469
    Gość

Domyślnie

Ale zalezy co masz, bo mozesz miec tak jak ja - tylko centralke z pilota bez alarmu (orginalny pilot w kluczyku), bo jesli tak, to nie masz co szukac tego "zamka" bo go poprostu nie masz, ja mam podobny problem tylko kupilem juz samochod z niedzialajacym pilotem w kluczyku, niewiem czy to kluczyk jest posuty czy moze odbiornik w aucie.
    Najlepiej udac sie do tych kolesi co to zakladaja i sie znaja na tym.

Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas469
    Ale zalezy co masz, bo mozesz miec tak jak ja - tylko centralke z pilota bez alarmu (orginalny pilot w kluczyku), bo jesli tak, to nie masz co szukac tego "zamka" bo go poprostu nie masz, ja mam podobny problem tylko kupilem juz samochod z niedzialajacym pilotem w kluczyku, niewiem czy to kluczyk jest posuty czy moze odbiornik w aucie.
    Najlepiej udac sie do tych kolesi co to zakladaja i sie znaja na tym.
    dzięki za radę, przynajmniej nie będe nadaremno szukał tego zamka :mrgreen:
    pojde chyba za Twoją radą do jakiegoś specjalisty...
    pozdrawiam

oran
    Gość

Domyślnie

Odświeżam temat bo nie chce zakładać nowego.

Otóż ja mam również problem z pilotem - alarm i centralny zamek działają mi elegancko... oczywiście jest jakieś ale - z 20 cm od 'czujki'. Tj. musze siedzieć w aucie aby go włączyć, przez szybe już nie łapie, tylko z najbliższej odległości, zmieniałem bateryjki itp. Nic to nie dało :/

Pilot jest osobny (nie w kluczyku), ma diodę taką jak w pilocie od TV więc jak się nie myle to działa na podczerwień, wie ktoś dlaczego łapie tylko z tak małej odległości?

edit: aha, instalacja oryginalna, bawiłem się centralką, włączałem, wyłączałem ale nic to niestety nie dało ;(

edit2: teraz przypadkiem zobaczyłem, że z około 10 metrów celując w dekoder polsatu sygnał do niego dochodzi (mruga na dekoderze diodka) - więc... Odbiornik? Ale co mogło się mu stać? Jak się do niego dostać? Mam go tam przy lampkach - nie widze nigdzie śrubek, jak to ściągnąć? Odbiornik jak mniemam kryje się pod taką 'kopułką'.