Czy alfa romeo 156 z racji przynależności do koncernu fiat ma jakieś podobieństw od strony technicznej do fiata marea z podobnych lat?
Czy alfa romeo 156 z racji przynależności do koncernu fiat ma jakieś podobieństw od strony technicznej do fiata marea z podobnych lat?
Żadnych
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie no, jakieś podstawowe elementy by się znalazły, uszczelki, nakrętki, śrubkiA tak na poważnie to biorąc pod uwagę konstrukcję to rzeczywiście żadnych. Z mojej strony to niektóre elementy układu elektrycznego, rzadziej elementy wyposażenia elektronicznego mogą się zgadzać. W autach grupy Fiata nie występuje aż taki poziom "pokrewieństwa" jak w przypadku np. grupy VW. Choć nie wiem jak sprawa się ma przy stosunkowo młodych modelach.
Kolego Maciek-156, jeszcze mi się przypomniało, chyba rodzina motorów JTD jest dość mocno pokrewna (Fiat-Lancia-Alfa Romeo), np. 1.9 JTD 105 KM, 2.4 JTD 136 KM. Ale zaznaczam, że specem od diesel'ów nie jestem, mogę więc się mylić.
Ostatnio edytowane przez tomito ; 24-12-2010 o 19:31
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Wiem że rozrząd w marei 1.9td i 2,4td jest taki sam jak w alfie 2,4 jtd
bo to ten sam silnik rozni sie komputerem i ma przez to 10 koni mniej
no nie do końca bo td to td a jtd to jtd i wiadomo że komp musi być inny przy pośrednim wtrysku
---------- Post dodany o godzinie 21:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:57 ----------
no nie do końca bo td to td a jtd to jtd i wiadomo że komp musi być inny przy pośrednim wtrysku
Tak.Silniki diesla JTD.No i tyle.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Na jakimś forum ktoś pisał, że w ramach tuningu zafundował swojej bravie czy marei przednie mocowanie silnika od 156, więc myślałem, że więcej elementów pasuje.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Inne sprzęgło, w marei jest na linke, silnik td to zupełnie inny motor, ma tą samą pojemność, ten sam blok nawet, ale to zwykły stary niezniszczalny klekot z rotacyjną pompą, wtryskiem pośrednim, komora wstępnego spalania tam występuje, tyle ze jest uturbiony. Jtd natomiast w Marei i Alfie to to samo.Zawieszenie jest inne, marysia ma z przodu i z tyłu takie samo jak 145/146, inny jest tylko stabilizator. Mój Tata ma Maree weekend td100, wiec stad wiem. 156 jest nowszą i bardziej zaawansowaną konstrukcją niż marea.