Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [156 1.9jtd 98r]marchewka, gaśnie po jakimś czasie i nie odpala, na zimnym odpaliło

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105KM 1998r

Domyślnie [156 1.9jtd 98r]marchewka, gaśnie po jakimś czasie i nie odpala, na zimnym odpaliło

Mam problem. Otóż, po podróży 250km, w pewnym momencie zapaliła mi się kontrolka wtrysku, auto straciło moc i zgasło. Nie chciało odpalić. kręciło jak szalone ale nie odpalało. Wycieków brak po zajrzeniu pod maskę. Kiedy kolega przyjechał po mnie, po godzinie stania w samym centrum stolicy spróbowałem odpalić i odpaliła jak gdyby nigdy nic. Kontrolka już się nie świeciła i przejechałem bez problemowo 8km pod jego dom. Mam małego stracha, bo jutro powinienem wybrać się do Gdańska, bo tam studiuję a boję się żeby mi się to nie zdarzyło ponownie więc w poniedziałek poszukam jakiegoś mechanika z kompem.

Mam nadzieję, czy ktoś mógłby mi powiedzieć na co w szczególności zwrócić uwagę jak będą grzebać przy aucie i co mogło być tego przyczyną. Auto miało 3/4 baku paliwa, problemów wcześniej brak, tak więc proszę o pomoc

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Najprawdopodobniej pada czujnik wału korbowego- masz typowe objawy.
    Koszt ok. 120 zł + robota.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

a powiedz czy przyczyną może być zapchany/stary filtr paliwa ? Bo i z taką opinią też się spotkałem.

Noi dzięki za wskazówki, pójdzie do sprawdzenia jako pierwsza rzecz

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał quartzXXI Zobacz post
    a powiedz czy przyczyną może być zapchany/stary filtr paliwa ? Bo i z taką opinią też się spotkałem.

Noi dzięki za wskazówki, pójdzie do sprawdzenia jako pierwsza rzecz
    Stawianie diagnozy na odległość to zawsze loteria i opinii może być wiele.
    Z tego, co piszesz, masz typowe objawy padającego czujnika wału korbowego, choć możliwe, że pada coś innego.
    Akurat do tego przypadku zapchany filtr nie za bardzo mi pasuje, ale wszystko jest możliwe.
    Podpięcie samochodu do kompa powinno wyjaśnić problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

tylko komp Ci prawdę powie

u mnie jak paliła się marchewka winą był czujnik wału korbowego to nie dochodziło paliwo

jak ponownie Ci się tak stanie to możesz spróbować zdjąć przewód paliwowy ( doprowadzający paliwo do wtrysków) jeżeli nie będzie z niego lecieć benzyna w trakcie rozruchu to na 99% czujnik położenia wału korbowego,

no ale jak już będziesz w trasie to mało będzie dla Ciebie przydatna ta informacja, więc proponowałbym Ci, jeżeli masz oczywiście garaż to profilaktycznie wyczyścić czujnik

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Czyścić to sobie można buty, a nie czujnik wału.
    Ten czujnik, jak padnie, to tylko wymiana na nowy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Zgadza sie jak coś padnie to sie wymienia.Komp wtym przypadku pokaże przynajmniej dwa błędy

1:czujnik położenia wału korb.
    2:brak synchronizacji wałka rozrządu z wałem korb.

takie błędy miałem w swojej przy identycznych objawach. Oba pojawiały sie razem i sprawy nie rozwązało kilkakrotne podłączanie by konkretnie stwierdzić co jest.Bo może to być któryś ztych czujników lub przestawiony rozrząd.Gdyż niedawno wyminiałem pasek u mechanika do którego mam zaufanie wymieniłem najpierw czujnik położenia wału korbowego, od razu pomogło. Silnik teraz pracuje znakomicie,równo jak nigdy przedtem i chyba mniej pali.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    Zgadza sie jak coś padnie to sie wymienia.Komp wtym przypadku pokaże przynajmniej dwa błędy

1:czujnik położenia wału korb.
    2:brak synchronizacji wałka rozrządu z wałem korb.

takie błędy miałem w swojej przy identycznych objawach. Oba pojawiały sie razem i sprawy nie rozwązało kilkakrotne podłączanie by konkretnie stwierdzić co jest.Bo może to być któryś ztych czujników lub przestawiony rozrząd.Gdyż niedawno wyminiałem pasek u mechanika do którego mam zaufanie wymieniłem najpierw czujnik położenia wału korbowego, od razu pomogło. Silnik teraz pracuje znakomicie,równo jak nigdy przedtem i chyba mniej pali.
    Nie myl czujnika wałka rozrządu z czujnikiem wału korbowego.
    To dwa różne czujniki i pełnią różne funkcje.
    Często mechanicy, którzy mają KTS-y i bawią się w odczytywanie błędów, gadają różne głupoty niezorientowanym klientom i czasami to tragicznie wychodzi.
    Nasz kolega ma prawdopodobnie do wymiany czujnik wału korbowego i niech tak na razie zostanie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Dzięki za wskazówki, ale mam kolejny problem. Otóż w serwisie po zdjęciu pokrywy powiedzieli że ten czujnik jest gdzieś schowany i muszą cały rozrząd zdejmować i że jest to 1,5dnia roboty (robocizna 400zł). Czy on mnie robi w balona czy faktycznie tak jest ?
    Jeżeli jest jakieś inne dojście do tego czujnika wałka korbowego to powiedzcie za co się wziąć to bym mu tą opcję przedstawił. Jestem w kropce i dalej uwięziony w Wawie, a cena też odstrasza (za czujnik nawet wołają w intercarsie 196zł)

---------- Post dodany o godzinie 15:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:29 ----------

A może to jednak nie to. Bo błąd ma kod 1320 - synchr. wałka roz. do wału korbowego - przerywacz sygnałów. Dodatkowo kod 0115 czujnik temp płynu chłodnicy, 0335 czujnik prędkości obrotowej i 0404 recyrkulacja spalin. To co odpowiadało za ten mój przypadek ??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przestasń mylić czujnik położenia wału korbowego z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Do czujnika wału korbowego jest trudne dojście ale nie wymaga ruszania rozrządu bo jest on pod rozrusznikiem przy skrzyni biegów
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)