Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] Dym z silnika!!! ;)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie [156] Dym z silnika!!! ;)

Witam wszystkich!!! Mam mały problem a mianowicie byłem na słowacji na nartach i codziennie dojeżdzaliśmy autami pod dość dużą górę tzn stromą gdzie przy 3 osobach w środku nie powiem, że auto mialo łatwo jechać. Problem pajawiał się po zatrzymaniu na samej górze i wtedy widać było dym z pod maski a dokładniej chyba z chłodnicy. Do tego ubywa mi płyn chłodniczy ale w małych ilościach. Czy może być tak że mam chłodnice do zmiany bo jest nieszczelna?? pzdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jak najbardziej.
    Niestety juz nadszedł czas na nasze chłodnice - ja też tylko czekam, kiedy mi się to przytrafi.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja już jestem tygodniowym posiadaczem chłodnicy,stara fatalna a nowa to 280zł plus wymiana i płyn

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto

Domyślnie

mam takie pytanie. Skoro w zimie ubywa mi tego płynu w małych ilościach to co będzie w lecie?? Będzie go ubywać jeszcze więcej czy nie powinno ubywać. Nie umiem tego skumać od czego to zależy i proszę o wyrozumiałość. Pzdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To nie ma nic do rzeczy - czy zima, czy lato.
    Jeśli ubywa to trzeba znaleźć nieszczelność i coś z tym zrobić, bo któregoś dnia w najbardziej nieoczekiwanym momencie wypłynie wszystko (jak dziura się zwiększy) i zostaniesz na drodze, być może nawet z przegrzanym silnikiem, jeśli w porę nie zauważysz ubytku
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 18-01-2011 o 12:41

Użytkownik Rowerzysta Avatar kosik17
    Mieszka w
    Zbąszyń
    Auto
    156 1.9 JTD 2000r.

Domyślnie

warto tez jezeli to nie wielki wyciek uzyc specyfiku do klejenia chlodnic (kiedys w starym eskorcie uzywalem i 2 lata trzymalo Ale nazwy nie pamietam
    przedluzy to zywotnosc chlodnicy jednak nie sprawi ze stanie sie nowa

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Tylko nie wsypuj żadnych "wiorków kokosowych", które to uszczelniają cału układ.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Tylko nie wsypuj żadnych "wiorków kokosowych", które to uszczelniają cału układ.
    Co to to nie!!!!

---------- Post dodany o godzinie 17:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:26 ----------

a tak na marginesie to jestem moją włoszką w holandii i po drodze nie obyło się bez przygód. a mianowicie na granicy z niemcami zjechałem na zakupy i słyszę jakieś odgłosy z pod samochodu. Wychodze lekko znużony drogą z samochodu i schylam sie a tu widze wydech urwany!!! Na szczęście po dokładnym obejrzeniu sprawy wyszło że to tylko jakaś osłona aluminiowa która zakrywa wydech. Nie pozostało mi nic inego jak ją urwać bo wisiała. Ale ciśnienie mi sie podnisło do 200 i natychmiast sie obudziłem a taki byłem zaspany. I jeszcze było miłe zaskoczenie przejechałem na pełnym baku 500km i zjechałem sie dotankować a tu mi weszły tylko 34l czyli dość ekonomicznie musiałem jechać a wcale tak nie było. dodam że tankuje na BP i jestem zadowolony z jakości paliwa. pozdro dla wszystkich!!!