Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Pytanko:)

stary
    Gość

Domyślnie Pytanko:)

Witam jestem od niedawna użytkownikiem Alfy 159 JTDm 120km rok 2007 przejechane ma 159tys km i szykuje się do wymiany filtrów oleju i rozrządu!
    Mam pytanie jakie Filtry polecacie jakiej firmy?
    Jaki Olej też chodzi mi o firme i czy ma to być syntetyk czy półsyntetyk bo kogo nie spytam to zdania są podzielone!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Przy takim przebiegu powinieneś zalac pełen syntetyk,zdania co do oleju faktycznie są podzielone,ale ja polecałbym Castrol Edge. A co do filtrów niech wypowie sie ktoś kto zmieniał w 159.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar odrobina156
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    Stelvio Sprint MY 2020 Blue Misano Lancia Ypsilon Platinum 1.3 mje

Domyślnie

Cytat Napisał stary Zobacz post
    Witam jestem od niedawna użytkownikiem Alfy 159 JTDm 120km rok 2007 przejechane ma 159tys km i szykuje się do wymiany filtrów oleju i rozrządu!
    Mam pytanie jakie Filtry polecacie jakiej firmy?
    Jaki Olej też chodzi mi o firme i czy ma to być syntetyk czy półsyntetyk bo kogo nie spytam to zdania są podzielone!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

Kolego jeśli silnik nie bierze Ci jeszcze oleju, a przy takim przebiegu nie powinien tego robic to jak najbardziej pełny syntetyk. Ja polecam osobiście Selenie WR 5w-40 ( do mojego 2.4jtd 150km ) taki zaleca producent do Ciebie najprawdopodobniej też Co do Castrola to ja osobiście nie polecam. Jeśli chodzi o filtry to najlepiej takie jak na 1-szy montaż szły czyli chyba Fiamm ( paliwowy ). Jeśli chodzi o paski to napewno nie bierz Gates bo te lubia sie urywac, z tego co wiem na 1-szy montaż zakładali Dayco, a ja jeszcze moge polecic ContiTECH.
    Ja w sumie u siebie leje to co zaleca prosucent, filtry takie jak w fabryce zakładają i nie mam problemów z bella Dlatego zamiast zaoszczedzic pare marnych groszy na zamiennikach lepiej dołożyc pare zlotych i wszystko pewne kupic i założyc
    Pozdrawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Płyny jak w instrukcji obsługi - proste. Części to tak jak napisał maciek. Najważniejsze to rozrząd dobrej (solidnej) marki żeby mieć pewność. Filtry to już nie ma większej różnicy.

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Nie mam 159 ale co do filtrów to nie zakładaj Deckermanna, kolega ma warsztat i mówił żeby tego nie brać bo miał kilka przypadków że filtry się rozleciały i ich wessało...
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

I nie lej Castrola bo to shit.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gryf
    Auto
    stan przejściowy bez AR

Domyślnie

Nie polecam filtrów paliwa ani oleju marki Filtron .

Mann, Knecht, Fiaam, PZL Sędziszów - mają podobny proces technologiczny "zgniatania" papieru, czyli powiedział bym mają prównywalne parametry.

Ktoś tu napisał że Castrol to tandeta. Gdybym miał kupować 10w40 to wybierając pomiędzy Selenią a Castrolem wybrał bym Castrol. Ale gdybym miał kupować już olej syntetyczny to wybierając pomiędzy Castrolem a Mobil wybrał bym już Mobila. Oczywiście są inne ciekawe oleje jak Agip, Motul, Liqui Molly jeśli kogoś stać.

stary
    Gość

Domyślnie

dzięki bardzo za pomoc z oszczędzaniem to nie ma mowy chce takie rzeczy kupić żeby być pewny że są ok i dlatego wole zapytać was bo zdania zawsze są podzielone jedni doradzają to inni tamto mechanik mi mówi że tylko filtry z Filtrona a ja widze że nie są wcale takie super jeszcze tylko musze sę zastanowić jaki olej wziąść jakiej firmy bo chce dobry olej kupić do mojej Laleczki a powiedzcie mi czy polecacie CERAMIZERY?
    Ostatnio edytowane przez stary ; 21-01-2011 o 11:36

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Ktoś tu napisał, że Filtron to lipa. Ciekawe czemu Filtrony są montowane do vw golfów na pierwszy montaż? I wątpię żeby vw pozwolił sobie na branie niepewnej marki, za duże ryzyko.

Motul ceną nie odbiega wcale od Castrolów czy innych Mobilów, więc nie trzeba być znowu jakimś wielkim bogaczem.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Też jestem ciekaw czemu to aby FILTRON taki zły. Zawsze miałem filtry z tej firmy i jakoś żadne auto mi się nie rozleciało.