Witam. Zapaliła mi się kontrolka od wtrysku w alfie 1.8 TS z 99r z wersją oprogramowania 1.5.5. Pojechałem na komputer, powiedziano mi że jedyny błąd jaki mam to przepływomierz.
Mechanik powiedział że muszę wymienić przepływomierz i przepustnicę. Koszt przepływomierza to 200zł i przepustnicę może mi załatwić za 400zł. Koszty jak dla mnie są duże i chciałem zapytać co Wy o tym myślicie...?? Po zapaleniu się tej kontrolki alfa pali jak czołg. za 100zł zrobiłem 57 kilometrów przy normalnej spokojnej jeździe i pusto w baku. Zauważyłem też, że jak stoję na światłach i dodam jej dużo gazu to spod maski słychać jak by mi się strumień wody nagle przelewał, ale żadnego wycieku nie mam.
Błagam, pomóżcie...
Drugie pytanie to o temperaturę. Alfa nigdy nie chce się dogrzać, zawsze jest jakieś 70stopni w trasie. Tylko na postoju i to po dłuższym czasie dojdzie do 90, wtedy zaczyna mi trząść silnikiem na jakieś 20 sekund, potem przestanie i w ciągu dosłownie poł minuty temperatura spada znowu do około 70... =/ to wina termostatu czy coś jeszcze innego?
Proszę o porady i z góry dziękuję...