Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: 156 2.0 TS swiersycyz swiszczy pisyczy rolka napinajca pasek PK

Matikskw
    Gość

Domyślnie 156 2.0 TS piszczy świszczy rolka napinajca pasek PK

witam Wszystkich, pierwszy problem "świerzaka" na forum i „Bardzo” prośba o pomoc, mam w swojej Funi która nabyłem niedawno taki manewr że ktoś ominoł klime i załozatoraył pasek bez klimatyzacji, pasek wogóle był pk 5 założony więć ktos miał chyba zenit w głowie, kupiłem pasek do alfy 156 2.0 TS 97 r bez klimy okazał się za krutki, może pomylili zamiennik w sklepie, zmierzyłem wg. starego i nabyłem odpowiedni o PK 7 (bodajze 1300 lub jakoś 1370) o ile dobrze pamiętam) tak jak ma być założyłem i tydzień spokoju po czym odnowa świerszcz, popryskałem rolkę i wszystkie elemnty, koło od alternatora, wspomaganie itd. Niestety wd 40 cowiem że niebyło dobrym pomysłem bo lepszy był by towot J ale ustapiło zgasiłem auto i po 30 min odpaliłem – dalej to smao.

Kupiłem rolke napinacza (lub samonapinacza) zamontowałem 3 dni spokoju i dalej swierszcz...
    ale przy montażu rolki która była identyczna jak stara jak zakręciłem tą metalową okrągłą osłonkę którą widać od nadkola, oobojętnie z której str. Ją obruce i przykręce to trzyma rolke dociśniętą przez śrubę i nie kręci się, pomyślałem że była podkłada i się np wytarła między rolką a osłonką i dałem taką grubszą jak dwie, osłonka nie blokuje kręci się na łożysku ale po 3 dniach dalej swierszcz

Thanks za każda wskazóke na temat wymiany rolki napinacza paska klinowego
    Ostatnio edytowane przez Matikskw ; 19-02-2011 o 00:03 Powód: poprawa tematu

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

ciężki ten twój opis, jak ktoś ominą sprężarkę klimy to może ona jest powodem piszczenia/szumu, chyba że dalej masz bez niej założony, cięzko masz opisane i niewiem czy sprężarka chodzi czy nie. Jeśli chodzi o te rolki napinające to u mnie śruby którymi są przymocowane to wystają prawie 1cm przed te rolki

Matikskw
    Gość

Domyślnie

nie, klima jest ominięta bo nie działa, poprostu założone tak jakby Jej nie było, czyli tak samo jak w wersji bez klimy bo układ elementów napędzanych przez pasek jest chyba taki sam tyle że przy klimie pasek jest dłuższy i biegnie jeszcze po sprężarce prawda ? posmarowałem towotem między tą osłonką metalową a rolką plastikową (oczywiście widać to od str nadkola) i trochę jakby ustąpiło, tłumacze sobie że towot tam się dostał pomiędzy osłonke a kólko i doszedł do łozyska bo miejsca żeby bezposrednio posmarować łożysko niema, jest mała szpara między kółkiem z łożyskiem a osłonką, zobaczymy co się będzie działo. być może będę musiał odkręćić posmarowac drugi raz tak jak się należy. głównie dziwi mnie to że założyłem nową rolkę napinacza skręciłem i się nie ruszała, musiałem dawać podkładkę żebby zrobiła dystans między łóżyskiem a osłonką żeby kółko mogło się niezależnie kręcić. wiem że trudne kwestia elokwencji. a nie miałem jeszcze przyjemności odkręcać rolki napinacza, a za pierwszym razem nie popatrzyłem sobie jak to było założone, może ktoś napisze kolejność złożenia rolki napinacza i w którą str. osłonka wypukłą czy wklęsłą w str. nadkola ?

Matikskw
    Gość

Domyślnie

reasumując, towot dostał się do łożyska poprzez szczelinę miedzy osłonką łożyska a plastykowym kółkiem, piszczenie ustąpiło ale czasem na zimnym silniku jeszcze daje o sobie znać lecz to przeciez normalne w zimie lub poprostu rolka się dotarła bądz samoistnie usterka ustąpiła (choć to wątpliwe bo ingerencja z mojej strony była dwukrotna). zamykam temat.