Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [145] Katalizator

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie [145] Katalizator

Tak mnie coś tknęło moja Bella ma już przejechane przeszło 220k km a nie wiem czy w ogóle miała zmieniany katalizator. Według "normy" powinien być już trzeci Jak to sprawdzić? Czy jedynym objawem zużytego kata jest słabsza moc, mulenie, ect? Nie chciałbym zmieniać jak nie trzeba a z drugiej strony jeździć na zużytym też niedobrze.
    W Golfie w celu oszczędności :mrgreen: wstawiłem swego czasu rurę w miejsce kata i było ok, czy w Boxerze też można by to zrobić? (jest jedna sonda więc problemu nie powinno być).
    FORZA ITALIA !

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Z katalizatorem to jest tak, że albo autko strasznie muli i zmuszony jesteś do eksperymentów ( sama rura) i w efekcie do wymiany, albo porcelanka popękała i dzwoni, wtedy to na bank wymiana. Skoro nie muli i nie dzwoni to po cholerę.

Ja po zakupie mojego auta, wywalałem strumienicę, bo po 3 tygodniach padła sonda. Założyłem nowego kata ( podróbka) i spox. W boxerkach, z każdego cylindra masz osobny kolektor, prędkośc spalin jest wyższa niż w konwencjonalnym układzie R, gdzie wylot spalin z jednego garka, niechcący zakłuca wylot drugiemu...... Katalizator hamuje nieco pędkośc spalin, dzięki czemu sonda jest właściwie ogrzewana spalinami i pracuje wtedy tak jak powinna. Lepiej nie kombinować z kawałkiem rurki.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

jeźeli chodzi o silniki ts'a to podobno lepiej i dla dźwięku i dla silnika jak jest kat.
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Skoro nie muli i nie dzwoni to po cholerę.
    To prawda
    Cytat Napisał Uszatek
    W boxerkach, z każdego cylindra masz osobny kolektor, prędkośc spalin jest wyższa niż w konwencjonalnym układzie R, gdzie wylot spalin z jednego garka, niechcący zakłuca wylot drugiemu...... Katalizator hamuje nieco pędkośc spalin, dzięki czemu sonda jest właściwie ogrzewana spalinami i pracuje wtedy tak jak powinna. Lepiej nie kombinować z kawałkiem rurki.
    No tak ale sonda jest chyba przed katalizatorem więc co ma kat do jej pracy?
    http://www.spangerum.com:7080/navi?E...OD=0&DRW_NUM=1
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

z tym zaklucaniem to nie jest tak do konca...po to laczy sie wydech 1-4 i 2-3 by cos tam zyskac.jesli nie musisz to nie wyrzucaj kata.uklad wydechowy jest dostrojony razem z nim,wiec bez niego napewno nie bedzie lepiej.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Uszatek
    Gość

Domyślnie

currahee, katalizator "przytyka" nieco układ wydechowy, spaliny nieco zwalniają, a tym samym sonda ma czas na złapanie właściwej temperatury.Dlatego jest przed katem.

Lesio 146, 1-4. 2-3 to jest najbardziej optymalne rozwiązanie ( tanie!!!). A dlaczego po zastosowaniu sportowego kolektora ( taki sam jaki ma Boxer) notuje się całkiem spory przyrost mocy, oraz ogólną poprawę kultury i sprawności jednostki????? Bo więcej spalin zniknie z cylindrów w czasie suwu " wdalania spalin". Przeca to oczywiste. Tylko takie kolektory są droższe w podukcji.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

taki uklad to nie taniosc.tani jest kolektor zeliwny,TS ma spawany z rur,drozszy kilkakrotnie od odlewu.tu masz troszke wiecej :wink: http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm ps a boxer tez ma 1-4 i 2-3 ...
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

Tak czytam i czytam i zaglebiam sie w tym i teraz jestem ciekaw czy mi sie nie posypal katalizator bo generalnie jak Boxerki chodza to slychac tylko pomruk, a umnie tak jakby jakies metaliczne brzeczenie po dodaniu gazu ucicha, tylko na wolnych obrotach brzeczy, na poczatku myslalem ze to silnik ale nie :/ a i jeszcze jedno bo jak wkrece auto na 6 tys i puszcze gaz to slychac taki dzwiek jak w samochodach WRC takie strzelanie, czy to wina katalizatora ??? Uklad wydechowy mam wymieniony (tył)
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Ale mówiąc o taniości miałem na myśli właśnie żeliwny kolektor. Nie wnikam jaki ma TS, bo piszemy w kontekście Boxera. Rozumiem, że TS ma pojedyńczą rurkę do każdego cylindra, łączone w jedną przed katem???? Bo jeśli to jest dalej rzędowy kolektor ( bez znaczenia czy spawany czy odlew) to taki układ o którym piszesz jest jedynym wyjściem
    Podany link .....czytałem to już wiele razy wcześniej.

Gopcio, też mam taki pogłos metaliczny, po tym jak uwałem te dziwne osłonki na wydechu ( przysłaniały łaczenie się 2 rur.)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Bardzo prosze o porade jaki katalizator do Alfa 145 1.4 T.S (linka jakiegos)