Witam.
Przedstawię swój przypadek , z którym walczę od dawna. Może ktoś z Was wsparty własnym doświadczeniem będzie mi mógł pomóc. Podobne tematy już były , ale nigdzie nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi. Wiem że tak na odległość jest trudno znaleźć przyczynę błędu , ale zawsze można spróbować.
1.Otóż staram się walczyć z falującymi obrotami. Gdy auto jest zimnie wszystko jest OK. Problem powstaje po rozgrzaniu , wtedy najczęściej zaczyna się od tego , że na postoju obroty nie spadają do 800 , tylko utrzymują się tuż powyżej 1000. Potem po dalszej jeździe po zatrzymaniu potrafią wzrastać i spadać od 1000 do 1800. Czasem pomaga szybkie "stuknięcie " w pedał gazu. Wtedy stabilizują się , ale tylko do następnych świateł.
2.Obroty nie są też stabilne gdy np. toczę się na luzie do świateł. Gdy jest zimny, to po zatrzymaniu jest już OK. Gdy rozgrzany , dzieje się jak w punkcie 1.
Kiedyś myślałem , że poradziłem sobie z punktem 1. wymieniając silniczek krokowy. Było dobrze na ok. dwa miesiące. Niestety potem znów się "popsuło". Silniczek taki wymieniłem dwa razy , zawsze był używany ,ale z pewnego źródła. Efekt jest taki ,że mam teraz dwa w piwnicy. Myślałem o zakupie nowego , ale wydać 450 zł. na coś co może nie okazać się przyczyną błędu ? Na punkt 2. wymiana silniczka nic nie pomogła.
Zresztą wydaje mi się, że gdyby był uszkodzony krokowy , to obroty by falowały cały czas, a nie tylko wtedy gdy silnik jest ciepły.
Teraz kilka faktów.
AR 156 1.8 TS 1998 ( w zasadzie listopad 97 ) 157 tyś.
Wymienione :
-Krokowy ( używany ) dwa razy. Uszczeleczka w silniczku jest.
-Lambda Bosch .
-Przepływka Bosch.
-Świece NGK.
-Separator oleju.
-Rozrząd z wariatem też ( gdyby ktoś sugerował że to wariat ).
-Przepustnica czyszczona nie raz.
-Czyszczona odma i przewód od odmy olejowej ( niedługo przewód będzie zmieniony ).
-Brak katalizatora ( jest tłumik przelotowy ).
-Komputer nie pokazuje błędów ŻADNYCH. Pokazał błędy tylko gdy padła przepływka i nie dawało się uruchomić auta. Ale były to błędy wtrysków i czegoś jeszcze (nie pamiętam ).Po wymianie przepływki wszystko OK.
Jeśli przypomnę coś sobie jeszcze , dopisze![]()
Większość tych napraw wykonuje w ASO. Diagnosta na przypadłość punktu 2. powiedział że może to być czujnik ciśnienia bewzględnego. Na punkt 1. obstawiał zawsze krokowy. Jednak ja na ich diagnostykę zawsze patrzę trochę przez palce.
Z rzeczy które jeszcze przychodzą mi na myśl, które mógłbym zrobić :
1.Zmienić oprogramowanie centralki na najnowsze ( ostatnio ASO powiedziało że nie mają)
2.Zmienić przewody WN.
3.Zmienić samochód![]()
Trochę się rozpisałem , ale tylko tak można było ująć problem. Może ktoś kumaty ma jeszcze jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem. Wpakowałem w auto przez 3 lata trochę pieniędzy i serca i oczekuje że będzie chodzić jak zegarek.
Pozdrawiam.