Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Temat: Falujące obroty

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie Falujące obroty

Witam wszystkich. Koledzy nie mogę dojść przyczyny w mojej beli falujących obrotów, tak jakby nie chodziła na wszystkie tłoki. Po odpaleniu pochodzi około 5sek i silnik gaśnie, po ponownej próbie jak przytrzymam na obrotach jest ok nawet równo chodzi tak jakby nic się nie działo ale przy próbie ruszenia kawałek drogi jest ok ale puzniej gaśnie i tak kilka razy z rzędu aż strach się przemieszczać niekiedy jest w porządku odpalę dwa razy i jest wporzo. Na domiar wszystkiego mam świeżo założone przewody dobre markowe kombinowałem już z kilkoma typami świec i nadal jest to samo. Zachodzę w głowę i nie mam pomysłu co jest nie tak dodam jeszcze że ciśnienie na garkach też mam w porządku normowane po 15-16. I co to może być?

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    Witam wszystkich. Koledzy nie mogę dojść przyczyny w mojej beli falujących obrotów, tak jakby nie chodziła na wszystkie tłoki. Po odpaleniu pochodzi około 5sek i silnik gaśnie, po ponownej próbie jak przytrzymam na obrotach jest ok nawet równo chodzi tak jakby nic się nie działo ale przy próbie ruszenia kawałek drogi jest ok ale puzniej gaśnie i tak kilka razy z rzędu aż strach się przemieszczać niekiedy jest w porządku odpalę dwa razy i jest wporzo. Na domiar wszystkiego mam świeżo założone przewody dobre markowe kombinowałem już z kilkoma typami świec i nadal jest to samo. Zachodzę w głowę i nie mam pomysłu co jest nie tak dodam jeszcze że ciśnienie na garkach też mam w porządku normowane po 15-16. I co to może być?
    objawy typowe dla przepływomierza... sprawdź czy wtyczka dobrze kontaktuje, może ostatnio ją wypinałeś jak wyjmowałes filtr powietrza...
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    objawy typowe dla przepływomierza... sprawdź czy wtyczka dobrze kontaktuje, może ostatnio ją wypinałeś jak wyjmowałes filtr powietrza...
    Zaraz sprawdzę rzeczywiście wypinałem wtyczki przeprowadzałem konserwację całej elektryki. Dzięki sprawdzę to.

Sprawdziłem wtyczki ok ale jest coraz gorzej jak odpali to chodzi na wysokich obrotach od 1,5 tyś. w z wyż.
    Ostatnio edytowane przez jary17 ; 24-08-2010 o 17:59

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

sonda lambda, cz.polozenia przepustnicy, przepływka, lewe powietrze lub uszkodzony przewód czujnika połozenia wału(styka do masy), masa na silniku- to bym sprawdził na poczatek. potem Cisnienie paliwa i cewke zapłonowa, oraz prad ładowania z alternatora

Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rafał Zobacz post
    sonda lambda, cz.polozenia przepustnicy, przepływka, lewe powietrze lub uszkodzony przewód czujnika połozenia wału(styka do masy), masa na silniku- to bym sprawdził na poczatek. potem Cisnienie paliwa i cewke zapłonowa, oraz prad ładowania z alternatora
    Osobiście obstawiam przepływkę bo Alfę mam zagazowaną i prawdopodobnie strzeliła ale kobieta nie chce się przyznać ale mniejsza o to. Powiedz mi Rafał czy wyczyszczenie przepływki coś da, czy mam szukać drugiej?

Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Osobiście obstawiam przepływkę bo Alfę mam zagazowaną i prawdopodobnie strzeliła ale kobieta nie chce się przyznać ale mniejsza o to. Powiedz mi Rafał czy wyczyszczenie przepływki coś da, czy mam szukać drugiej?
    w przepływce nie bardzo co ma sie mechanicznie popsuć... jedynie czujnik mógł trafic szlag od strzału i to bym obstawiał. Tak nagle raczej sie na brudzi... to trwa troche czasu i czuć że coraz gorzej chodzi.

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

zerknij czy klapka powietrza niema luzów i pekniec oraz czy nie jest wygieta,krzywa czy cos podobnego i czy swobodnie odbija.

---------- Post dodany o godzinie 21:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:08 ----------

w wekend ci zeskanuje dok. przepływki -wraz z oprami na płytce .

Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rafał Zobacz post
    zerknij czy klapka powietrza niema luzów i pekniec oraz czy nie jest wygieta,krzywa czy cos podobnego i czy swobodnie odbija.

---------- Post dodany o godzinie 21:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:08 ----------

w wekend ci zeskanuje dok. przepływki -wraz z oprami na płytce .
    Dzięki posprawdzam Wasze rady tylko trochę krucho z czasem u mnie ale się odezwę.
    Jeszcze jedno znalazłem okazyjną przepływkę ale do 2.0, czy do mojej 3.0 się nada, czy muszę pod motor zgodną z symbolem szukać?
    Ostatnio edytowane przez jary17 ; 26-08-2010 o 18:04

Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Dzięki posprawdzam Wasze rady tylko trochę krucho z czasem u mnie ale się odezwę.
    Jeszcze jedno znalazłem okazyjną przepływkę ale do 2.0, czy do mojej 3.0 się nada, czy muszę pod motor zgodną z symbolem szukać?
    pod motor, niestety...

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    pod motor, niestety...
    W mojej 164 jes ten sam objaw + auto przerywa podczas dynamicznej jazdy, szarpie i czasami nawet nie reaguje na dodanie gazu. Jednak dzieje się to nie zawsze, gdy auto rano odpali i nie faluje obrotami to wszystko jest ok i nic nie przerywa.

Wczoraj odstawiłem auto po raz "98" do "53" serwisu. Auto ma wymienione przewody, świece, filtr paliwa, filtr powietrza, uszczelke pod pokrywą zaworów, przepływomierz, wspomniany w innym poście katalizator ( narazie tylko wydłubany ale w drodze jest nowy ).

Ogólny stan auta jest bdb - znają mnie już wszyscy lokalni mechanicy. ASO w Poznaniu też niby nic nie stwierdziło, po ich interwencji było dobrze przez około miesiąc, ponoć poprawili tylko styki sondy lambdy - którą też zamówiłem dziś przez internet, ogólnie już chyba zaczne wymieniać na ślepo...