Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Temat: [156] Falujące obroty

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie [156] Falujące obroty

Witam. Mam pewien problem. Otóż w trakcie jazdy po wrzuceniu samochodu na luz bez względu czy auto jedzie na benzynie czy na gazie obroty falują od 500 - 1500. I nie wiem co z tym zrobić. Natomiast po zatrzymaniu obroty stoją równiutko. Żadnych innych objawów nie mam. Auto zbiera się fantastycznie. Spalanie też ok. Co to może być? Silnik 2.0 TS.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

ten model tak już niestety ma.
    Czasami złe styki powoduja to, że ECU uruchamia tryb diagnostyczny a w tym trybie testuje silnik krokowy oraz parametry adaptacyjne silnika krokowego.
    Zwykle jest tak, że z biegiem czasu zbiera sie film olejowy na przepustnicy poprzez rurę odpowietrzania pokrywy zaworów. ( ewidentny błąd konstrukcyjny w tym modelu )
    Podczas takiego trybu diagnostycznego ten cienki film oleju nie pozwala na dobranie stałych parametrów uchylenia przepsutnicy.
    co nalezy zrobić w takim przypadku
    - czyszczenie przepustnicy szmatką z nagaru, oleju ( było opisywane na forum )
    - reset parametrów adapatacyjnych silnika krokowego ( nie mylić z resetem parametrów ECU).

- czasami jak jest na "wykończeniu " sonda lambda , a ECU jeszcze nie zakwalifikowało ją jako uszkodzoną, to tak samo będzie się działo z hustawką obrotów.
    - w tym przypadku wystarczy podłączenie pod graficzny program diagnostyczny i poobserwowanie sinusoidy jaką powinna podawać sonda lambda po nagrzaniu na benzynie.

Fred
    Gość

Domyślnie

Jak zwykle nasz specjalista bubu321, dobrze prawi

Jesli sprawdzisz wszystko to co powyzej ; wyczyscisz przepustnice i to nic nie da to napisz na PW to jakos sie umowimy na sprawdzenie sondy i reset parametrow jesli chcesz.

Tylko ze temperatura musi byc w miare wysoka bo nie mam ogrzewanego garażu :mrgreen:

I poczytaj o obrotach na forum to Ci wiele pomoże

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

Dzięki Panowie. Na reszcie jakieś konkrety.
    Fred - a co do Twojej propozycji oczywiście że skorzystam. Ale faktycznie może jak się troszkę ociepli. Dzięki.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar DeeS
    Mieszka w
    Zabrze-Ruda Śląska
    Auto
    AR 156 2.5 V6 Q2

Domyślnie

Fred taz bym skozystal bo mam ten sam problem kiedys mi gasla na luzie ale przeczyscilem przepustnice i wymienilem gume i teraz tylko faluje. Zdaje mi sie , ze po tym zabiegu bylo ok a po czasie zaczelo wlasnie falowac.
    AR 156 2.5 V6 Q2
    AR 145 JTD '99 byla
    AR 156 2.0 TS byla

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

DeeS a powiedz mi czy na postoju jest wszystko ok? Tzn obroty Ci trzyma? I objaw występuje tylko podczas jazdy gdy puścisz auto na luz?

selius
    Gość

Domyślnie

Ja mam takie objawy jak piszesz piter_alfa.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar DeeS
    Mieszka w
    Zabrze-Ruda Śląska
    Auto
    AR 156 2.5 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał piter_alfa
    DeeS a powiedz mi czy na postoju jest wszystko ok? Tzn obroty Ci trzyma? I objaw występuje tylko podczas jazdy gdy puścisz auto na luz?
    Na postoju wszystko ok faluje tylko wtedy kiedy auto dam na luz.

Fred
    Gość

Domyślnie

DeeS, generalnie nie ma problemu poza tym ze taka operacja chwile trwa a ja aktualnie jestem chory a garaż mam zimny . Wstrzymajcie sie chwile by temperatura doszla choć do 0 st. i wtedy sie jakos umowimy .

Z tym ze z gory mowie: sprawdzcie dokladnie czy dolot macie szczelny i czy zawór odmy Wam pracuje (o czystej przepustnicy i nowym filtrze juz nie mowie)
    Aha... i akumulatory muszą być idealne.

Trzeba liczyc sie tez z tym ze po resecie nie bedize idealnie i lekkie falowanie pozostanie bo to po prostu wada tych ukladow z Motronikiem 1.5.5.

Wg tego co pisał bubu321 tylko upgrade oprogramowania usuwa ten problem ale ja tego nigdy nie probowalem wiec tą kwestie juz tylko z nim

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Po przeczytaniu kilkunastu topikow o falujacych obrotach stwierdzam ze u mnie jest jeszcze cos innego: mianowicie - jak sie silnik rozgrzeje i stoje np. na swiatlach to co jakis czas - ze zmienna czestotliwoscia - srednio co ok 45 sek - nastepuje 1 sekundowy skok obrotow dol - gdzies tak do ok 700RPM - na granicy zgasniecia. pozniej znowu 45 sek trzyma rowniutko i nagle na ulamek sekundy znowu bec w dol.....
    Krokowiec, przepustnica, przeplywka? Co w tym przypadku?