Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wielki problem-czy to skrzynia biegów padła?156 2,4jtd

siweczek25
    Gość

Unhappy Wielki problem-czy to skrzynia biegów padła?156 2,4jtd

Witam
    Zaczne od tego ze jestem w Holandi i za tydzien musze zjechac do PL.
    Podczas jazdy(mocno załadowanym autem) usłyszałem szum a po jakis 100km przy podjezdzaniu pod mała gorkę do garażu usłyszałem TRZASKI tak jakby sie coś łamało.
    1 myśl-przegób. Został wymieniony i tu zonk.Podczas obracania kołem(bardzo ciężko-czuc opór) co jakies 70stopni słychać ten trzask-dzieje sie to tylko od strony kierowcy,od pasazera nic nie slychac i kolo mozna normalnie obracac.Czy poszły łożyska w skrzyni?Zamawiać juz lawete czy to moze cos innego?
    Prosze o porady.Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Wygląda na mechanizm różnicowy. A jeżeli tak to po jeździe. Wymiana możliwa bez wyjmowania skrzyni. A i tak się wyjaśni jak jakiś mechanik na to spojrzy.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Tak mechanizm sie rozsypał

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

siweczek25
    Gość

Domyślnie

To kupować nowy-czy regeneracja?
    Ktoś wie jakie mniej więcej ceny?
    A jak regeneracja to dać całą skrzynie do regeneracji czy tylko mechanizm?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie

Hej powiem Ci, że ja już 2 razy lawetowałem swoją alfe z Holandii i nie przyjemna sprawa. Ten mechanizm na allegro używka 200zł więc w holandii może zmieścisz się 200e na taką sumę bym się przygotował... Za lawetę (mój tata) płacił 1500zł tj 1240km. Niestety nie mam namiarów na gości bo byli przypadkowi. Jeżeli już to szukaj warsztatów z polskimi mechanikami lub polskich warsztatów samochodowych i próbuj robić w holandii tylko żebyś dojechał do PL. Zrób porównanie bo w PL z lawetą za 2000zł zrobisz to napewno ale wydaję mi się że w Holandi może taniej. Jeżeli mieszkasz blisko s'Gravezande (miejscowość koło Hoek van holland) to tam jest mechanik który specjalizuje się alfami (holender) ceny ma holenderskie niestety ale może pomoże.. I nie ufaj w holandii rzadnemu mechanikowi bo nie mają pojęcia o naprawach samochodów i dlatego większość holendrów daje auta do servisów. Pozdrawiam

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Nie będe sie w to bawił w NL-już zamówiłem lawete(1350zł) pod sam dom. Ale dzięki za pomoc.Pozdro

dno1985
    Gość

Domyślnie

Koledzy mam podobny problem ze skrzynią. Jechałem prędkością ok. 90-100 pod górkę i przypadkiem bez zastanowienia zredukowałem na III bieg i coś się posypało. Zaczęło grzechotać, strzelać.Teraz jest taki efekt że na postoju przy wciśniętym sprzęgle biegi wchodzą bez problemu a po puszczaniu sprzęgła zaczyna coś grzechotać tak zwany "dentysta" a gdy się wciśnie pedał to ustaje zgrzyt. To pewne, że skrzynia się posypała ale chodzi mi bardziej o to czy może da się to jakoś naprawić, i co to w ogóle może być?

siweczek25
    Gość

Domyślnie

A więc jestem już w PL. Ktoś ma namiary na mechanika który moze mi wymienić ten machanizm różnicowy-gdzie go wogóle dostać?
    Szukam w oklicy Legnica-Wrocław. I ile to moze kosztować,bo jeden mi powiedział 350+części(a ile moze kosztować mechanizm?)
    Prosze o szybką pomoc bo skrzynia juz zciągnieta na warsztacie i mechanik mi męczy ze musze szybko zrobić tą skrzynie bo kanał zajmuje.POMOCY!!

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze... Naucz swojego mechanika że to TY płacisz za usługę Nie wiem co się stało - ale strasznie mnie irytują mechanicy którzy marudzą (przecież to ich praca do ciężkiego ch.uja).
    Mechanizmu nie poddawaj regeneracji - bo tego nei idzie naprawić - teoretycznie można, ale w praktyce większość to spieprzy.