Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: [156] Chłodnica oraz termostat

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie [156] Chłodnica oraz termostat

Witam!
    Dziś byłem na wymianie rozrządu w ASO i mechanik zauważył w 2 miejscach pęknięcia chłodnicy a pod nimi mokro, stwierdził że do wymiany jest chłodnica, spuścił trochę "płynu" który widać na fotce niżej, powiedział że ktoś nie miał litości i wlał wodę z uszczelniaczem w proszku, pytał o ogrzewanie które działa dobrze co go zdziwiło, próbował odpowietrzać układ ale nie udało się, silnik pochodził z 15 min gazowany a wskazówka od temp. nie drgnęła więcej niż za środkową kreskę czyli ok 70C. Nie zauważyłem żeby zbytnio ubywało tego pseudo płynu. Czy w takim razie mam wymieniać termostat o którym widziałem głośno na forum oraz chłodnicę? jak jest z płukaniem układu na czym to polega? [center:8540fa43c9][/center:8540fa43c9][/center]

piotrek164
    Gość

Domyślnie

[156] Witaj

wymieniaj i to szybko znaczy się chłodnice ja miałem podobnie ale umnie grzał się ale tylko na wysokich obrotach różni "mechanicy" z tego forum też opowiadali niestwożone żeczy łącznie z uszczelką pod głowicą ja zaczałem niestety od tzw dupy strony i chłodnice (przyczyne mego upodlenia obiekt mojej zemsty) wymieniłem na końcu a co do płynu to w chłodnicy jest go niewiele najwięcej w bloku proponuje następujące kroki :
    1 chłodnice wymienić
    2 kupić 4 l koncentratu płynu chłodzącego
    3 wypłukać czystą wodą!!!!!!! układ w jeden końiec szlauch a drugi koniec w kierunku chin>>>>>>>
    4 zmątowac do kupy zalać koncentrat sprawdzić na aerometrze krzepliwość !!!!!!! jak za niska niestety upuścić ciecz z chłodnicy w to miejsce dolac koncentratu i jak wyżej do punktu krzepnięcia żądanego np -25c

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

ta krytykujesz ,,mechaników,, z forum a sam radzisz koledze aby zrobił plyn na - 25 st rada wręć rewelacyjna :shock: a tak przy okazji nie czepiam sie jakiś blachych blędów ale te które ty robisz są bykami jakich mało / ortografia/
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest