Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: elektryczne szyby 147 problem

alfaromeo93
    Gość

Domyślnie elektryczne szyby 147 problem

Witam. Mam na oku alfe 147 rok 2004w której nie działają szyby elektryczne wszystkie i mam pytanie co to może byc i czy naprawa tego moze byc kosztowna. czy jest jakiś sens pchania się w to?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfaradek146
    Mieszka w
    Wodzislaw Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 146, 1,6 16V, TWIN SPARK

Domyślnie

Co do działania elektrycznych szyb to jak nie działają wszystkie to zapewne nie dochodzi gdzieś prąd. Niewiem jak jest dokładnie 147, ale w 146 są takie dodatkowe bezpieczniki obok głównych tylko schowane głębiej i jak mi padły szybki to właśnie tamte bezpieczniki sie przepaliły, tu może być podobnie, ale niech sie wypowiedzą Ci co mają 147
    Alfy to zaczarodziejskie samochody

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Przede wszystkim sprawdź bezpieczniki. Możesz mieć jakies głupie zwarcie, czy przegnita gdzies instalację i zdolny mechanik naprawi ci to za 100-200 zł. Przełączniki kosztują już więcej. Jeden przełącznik od kierowcy kosztuje w ASO prawie 700 zł. Te pojedyncze kosztują oczywiście zdecydowanie mniej.
    Sprawdź czy miga licznik przebiegu po odpaleniu tej Alfy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał alfaradek146 Zobacz post
    Niewiem jak jest dokładnie 147, ale w 146 są takie dodatkowe bezpieczniki obok głównych tylko schowane głębiej i jak mi padły szybki to właśnie tamte bezpieczniki sie przepaliły, tu może być podobnie, ale niech sie wypowiedzą Ci co mają 147
    Występują również w GT więc podejrzewam, że 147 też je ma.
    Musisz sie głęboko położyć pod kierownicą i szukać.
    Pozdrawiam

alfaromeo93
    Gość

Domyślnie

czyli najprawdopodobniej mogą to byc bezpieczniki?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

No tak.
    Zacznij o rzeczy najprostszych. Jeżeli to nie będzie to, będziemy myśleć dalej.

alfaromeo93
    Gość

Domyślnie

tak tylko tak jak pisałem wczesniej ja nie mam tej alfy tylko jest do sprzedania po cenie wlasnie ze wzgledy na te szyby

JTDMattt a jeśli miga ten licznik to co wtedy?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Na odległość ciężko wywróżyć. Mogą być bezpieczniki, mogą być przegnite wiązki instalacji w sytuacji ekstremalnej. Jeżeli poważnie zastanawiasz się nad kupnem tego auta, to jedź do warsztatu niech zapną komputer, zmierzą lakier, sprawdzą kondycje silnika i przy okazji niech sprawdzą bezpieczniki. Zostawisz ok 250zł za usługę ale będziesz wiedział co w trawie piszczy.

Migający licznik oznacza że komputer się buntuje, ponieważ coś jest nie halo w instalacji elektrycznej.
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 30-03-2011 o 10:25

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lucky
    Mieszka w
    Frampol
    Auto
    147 1.9JTD 2002r.

Domyślnie

Kolego przechodziłem ten etap nie działających szyb. Najłatwiej sprawdzić czy jest zasilanie patrząc na podświetlenie od strony kierowcy. Jesli jest a szyby nie działają to problem jest w czymś innym. Jeśli nie ma zasilania sprawdz bezpiecznik w instrukcji znajdziesz który to (jest wspólny z klimatronikiem jeśli nawiew działa to zasilanie powinno być-sprawdziłem to u siebie). Kolejne miejsce które warto sprawdzić to podłączenie wiązki na drzwiach oraz czy sterownik od kierowcy nie jest odłączony. Ogólnie całość wygląda tak jak by nie było zasilania drzwi kierowcy to nie bedzie pokazywać temperatury, elektryczne lusterka nie będą działać, szyby nie będą działać i jak koledzy wyżej zauważyli będzie migać licznik kilometrów. Jeśli któraś z tych rzeczy będzie działać pomimo nie działających szyb to się nie pakuj w ten samochód. Mam nadzieje, że coś pomogłem .
    Ostatnio edytowane przez Lucky ; 30-03-2011 o 10:27

alfaromeo93
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie wiec kupiłem tą alfe
    i gdzie dokladnie mogę znaleźc te bezpieczniki od szyb elektrycznych? i jeszcze jedno nie dziala radio niewiem czy zle podłaczone czy jak ale niewiem jak go wyciagnąc.