Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z ogrzewaniem

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Unhappy Problem z ogrzewaniem

Witam, od kilku dni staram się zaradzić moim problemom z ogrzewaniem, mianowicie leci ciągle zimne powietrze z dmuchawy, tzn na samym początku leci ciepłe ale po chwili zaczyna samo lecieć zimne.
    Klimatyzacja automatyczna, ale nie climatronic.
    Alfa romeo 156 1.9 jtd 2001 rok.
    Przeszukiwałem nie jedno forum w poszukiwaniu odpowiedzi na dolegliwość mojej Belli
    Doszedłem do wniosku że może być to czujnik temperatury wnętrza, wiec zabrałem się za to i rozebrałem panel etc... Odpaliłem, rozgrzałem alfę i włączyłem ogrzewanie, oczywiście powietrze leciało znów ciepłe, jednak po jakiś 5 minutach zmieniło się samo na zimne, podsłuchując usłyszałem jak silniczek zmienia położenie klapy ciepło zimno (co znaczy że z nią wszystko ok) więc wziąłem kostkę lodu i dotknąłem czujnika temp wnętrza, znów usłyszałem silniczek jak zmieniał pozycję i po chwili powietrze było Ciepłe. Niby wyjaśnia to cała sprawę jednak zastanawiam się co mogło spowodować jego uszkodzenie, i czy aby na pewno ma to związek z tym wszystkim bo już sam się zamotałem. Dodam jeszcze ze nie działa mi żarówka w gałce sterowania temp a ktoś na tym forum napisał że ma to wpływ O_o. Najgorzej że mam rozebrany środek i nie wiem co mam dalej z tym robić i mimo tego ze wiosna się zaczęła to czasem w nocnej jeździe brakuje mi ciepła
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja bym poobserwował ten silniczek ciepło zimno,może do końca nie działa jak powinien

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

A może sterownik ? bo jak zmienialem temp na zimnym silniku to nie widać zadnej reakcji silnikczka krokowego, dodam jeszcze że na ciepłym jak leci już to zimne powietrze to gdy włączam na odparowywanie szyb (ostatnia opcja z trzeciej gałki) to przy szybie leci gorące powietrze. Wymiękam już siedziałem teraz w aucie i słuchałem co i jak i tylko zmarzłem ;/ ;D

Edit.

jak moge sprawdzić czy uszkodzony jest sterownik?? i czy silniczek sprawdzać na rozgrzanym czy mogę również na wyłączonym silniku?
    Ostatnio edytowane przez Ceasar07 ; 13-04-2011 o 22:48