Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Jak to jest po wymianie zegarów?

screwdriver
    Gość

Domyślnie Jak to jest po wymianie zegarów?

Witam.
    Ja mam pytanko za 100pkt, ale zacznę od początku, mianowicie podejrzewam, że w mojej Belli był wymieniany cały panel z zegarami, zresztą sprzedający też coś tam przebąkiwał o naprawie zegarów, więc mam 90 % pewności że były wymieniane. I teraz czy stan licznika kilometrów "przeniesie się" z auta z którego były zegary wyciągnięte? Bo podłączałem same zegary do zasilania w domu i stan licznika mi się pokazał, więc wniosek taki, że stan ten zapamiętywany jest w procesorze na panelu zegarów. Czyli może być tak że nie znam prawdziwego przebiegu tego samochodu
    Ostatnio edytowane przez screwdriver ; 19-05-2011 o 19:29

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

no jest to bardzo prawdopodobne, bbo raczej wątpię żeby ktoś przestawiał stan licznika na faktyczny po jego wymianie. Ale nie orientuję się czy tak jest na pewno.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał screwdriver Zobacz post
    I teraz czy stan licznika kilometrów "przeniesie się" z auta w którym były zegary wyciągnięte?
    dokładnie tak , jak włożysz zegary z innego auta to będziesz miał jego przebieg , nie twój oryginalny , to masz pewne na 100 %

często handlarze właśnie kupują zegary z małym przebiegiem ( jeśli to taniej wychodzi niż korekta licznika )
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

screwdriver
    Gość

Domyślnie

No właśnie , bo przebieg 234 000 wydawał mi się trochę za duży jak na stan auta... Np znane sprawdzanie "na kierownicę" wykazuje słabe wytarcie w stosunku do stanu licznika. Ale nie tylko ,bo stan silnika jest całkiem niezły, mechanik mi powiedział a to kumpel więc mi nie skłamie. Poza tym drążki , gumy sraty taty wszystko igła, zresztą auto kupione w salonie w Polsce, więc i książka serwisowa też jest.

thing
    Gość

Domyślnie

w kompie jest oryginalny przebieg, jeśli nie był wymieniony

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Hm , no to i innej strony , gdyby wymienić kompa i zostawić zegary to stan licznika też by się zmienił?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

Stan licznika to stan licznika zapisywany w pamięci EPROM jeśli dobrze pamiętam nazwę. A stan w kompie to stan faktyczny auta, chyba że komp też był wymieniany. Co pokazuję komp po zczytaniu??

screwdriver
    Gość

Domyślnie

JackDaniels, pewnie chodzi Ci o pamięć EEPROM(EPROM jest w warunkach użytkowania tylko do odczytu) ale mniejsza o to. Fizycznie tej pamięci nie ma na panelu zegarów, pewnie jest wbudowana w procesor. Ale skoro w kompie jest info o stanie licznika i też na zegarach i to jeszcze niezależne od siebie, dalsze poszukiwania faktycznego przebiegu są chyba bezcelowe... Ale jak bede miał okazję podepnę do kompa i sprawdzę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.