Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Sonda lambda w 1.8 TS

Hejnas1989
    Gość

Domyślnie Sonda lambda w 1.8 TS

Witajcie Koledzy i Koleżanki Mam do was małe pytanko. Wczoraj wymieniłem sondę lambdę na oryginalną Boscha i mechanik stwierdził, że nie trzeba robić żadnej adaptacji czy tam resetów parametrów. Stwierdził, że sonda potrzebuje jakiś 200 km na zaadoptowanie się. Powiedźcie mi bo kompletnie się na tym nie znam czy to naprawdę tak wygląda? Bo zrobiłem na razie jakieś 50 km i Alfunia czasami po odpaleniu przyfaluje na obrotach tak jak przed wymianą, a czasami jest zarąbista poprawa... Czy może jednak lepiej zrobić ten reset parametrów itp.?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

kolego z tego co wiem to trzeba zrobic reset, wogle to nie wiem dlaczego sie nad tym zastanawiasz, to nic nie kosztuje jesli masz kabel i oprogramowanie na kompie wiec po co kombinowac?
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

reset mile widziany, aczkolwiek tak jak mech powiedział po około 200km ecu sam się zaadoptuje.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie

Cześć 2 tygodnie temu również zmieniałem sondę w ASO z tym że sondę zakupiłem sam a resztę robił serwis (byłem przy tym bo na poczekaniu mi zrobili). Procedura wyglądała tak że starą pan mi wymontował (3 minuty roboty) następnie zamontował nową (5min roboty). Kolejną rzeczą jaką zrobił to podpiął komputer w celu skasowania błędów gdyż wcześniej miałem błąd sondy itd. Efekt końcowy to 211zł usługa i autko już nie szarpie. Reasumując jest wymagane podpięcie pod komputer. Mój silnik 1.6 ts 99r zresztą widzisz. Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Ja nie robiłem żadnego resetu i chodzi bardzo dobrze. Kolego Mati156 211zł za wymianę sondy(za parę minut roboty)???- nie przesadzacie z tymi serwisami? Ja za wymianę sondy zapłaciłem 35zł w bardzo dobrym warsztacie i też kasowali mi błędy na kompie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie

Nie nie przesadzam mogę ci wysłać fakturę ponadto na taką wymianę zdecydowałem się w serwisie tylko i wyłącznie że mnie okłamano mówiąc że " Na wskutek długo trwałej jazdy z uszkodzoną sondą konieczne będzie reprogramownie komputera i wgranie systemu od początku gdyż jeśli zrobi to zwykły mechanik który nie ma programu diagnostycznego z czymśtam ... to samochód po wymianie sądy nie odpali" to były zacytowane słowa pana elektryka z ASO Ganinex pszczyna dla tych którzy są zainteresowani. Jak to usłyszałem to się przeraziłem i dlatego zdecydowałem się robićto w serwisie. Dodam że tylko skasowali błędy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No proszę, jakie bzdury można usłyszeć od fachowców.
    I to żeby jeszcze jakać blondynka była, ale do faceta takie głupoty - to trzeba mieć tupet.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Mają ludzie nawalone w baniach Aby tylko klientów sobie napędzać. A wystarczyło włączyć naszą klubową stronkę i nie byłoby nieporozumień

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Mati156 Zobacz post
    Nie nie przesadzam mogę ci wysłać fakturę ponadto na taką wymianę zdecydowałem się w serwisie tylko i wyłącznie że mnie okłamano mówiąc że " Na wskutek długo trwałej jazdy z uszkodzoną sondą konieczne będzie reprogramownie komputera i wgranie systemu od początku gdyż jeśli zrobi to zwykły mechanik który nie ma programu diagnostycznego z czymśtam ... to samochód po wymianie sądy nie odpali" to były zacytowane słowa pana elektryka z ASO Ganinex pszczyna dla tych którzy są zainteresowani. Jak to usłyszałem to się przeraziłem i dlatego zdecydowałem się robićto w serwisie. Dodam że tylko skasowali błędy.
    sprawdź może Ci Xp'ka wgrali lol, co za taborety

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Myślę że taniej byłoby założyć ten temat przed wymianą