Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Trzask przy wciskaniu pedału sprzęgła

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krzepice
    Auto
    166 2.5 v6 2000r

Domyślnie Trzask przy wciskaniu pedału sprzęgła

witam..czy wy też macie tak że po niedelikatnym puszczeniu sprzęgła podczas ruszania i na niskich biegach potrafi coś szczęknąć?..no taki cichy trzask i szarpnięcie..podczas ruszania...musze się wczuwać ruszając by tego "zjawiska" nie odczuć...czego może być przyczyna niewiem,szukałem na forum i nieznalazłem lub żle szukałem ,a że to w moim domu pierwsza przednionapędówka to miłośnicy wałów mało co mają do powiedzenia zatem pozostaje pytać na forum..czy coś już zaczyna się zużywać?...czy można to jakoś wyeliminować? to jakiś luz jest...

pasibzuh
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich

U mnie w 166 jest podobnie, wydaje mi się iż może to być poduszka silnika, dodatkowo podczas jazdy dodają i ujmując gazu odczuwam szarpnięcia, poduszka tylko która, i jak to sprawdzić....pozdrawiam

KozioŁ
    Gość

Domyślnie

To nie koniecznie musi być poduszka. Mechanik mi powiedział, że może to być "luźna" skrzynia czyli wyrobione zęby. Dochodzą jeszcze przeguby do tego. Szczerze mówiąc wątpię żeby to była poduszka. U mnie słychać to najbardziej podczas ruszaniu potem przy wbijaniu 2 i 3 biegu zwłaszcza przy otwartym oknie;-)) Nawet podczas jazdy jak kopnę w pedał gazu też to słychać.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krzepice
    Auto
    166 2.5 v6 2000r

Domyślnie ..

to temat rozwojowy..wiekszosc V6tek bedzie to przechodzić...tylko wlasnie chyba to nie jest wina skrzyni biegów gdyż ona jest mechanizmem z nadwyżkami materiałowymi i wytrzymałościowymi i powiedzmy po przebiegu ok 190000 niepowinno byc sladów zużycia wskazujących że jest to zużycie już duże..zwlaszcza w manualu..pozatym jezeli cos sie psuje w skrzyni to ona szybko pada bo to jest bardzo precyzyjne urządzenie..stawiam na cos innego..tylko co..narazie niemam zbytnio czasu odwiedzac mechaników. prowadzę ten temat więc wszelkie sugestie mile widziane więc kolego Kozioł myślę że po wyeliminowaniu tej przypadłości jazda stanie się tak płynna i pewna że warto zagłębić się w temat..
    Ostatnio edytowane przez motomycha ; 09-06-2011 o 15:04

KozioŁ
    Gość

Domyślnie

Powiem wam szczerze, że nic oprócz tego nie przychodzi mi do głowy. A drążę już ten temat od dłuższego czasu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

By wyeliminować podejrzenie luzów na półosiach napędowych i przegubach wystarczy wjechać na kanał i podnieść koło przednie z jednej strony - jeden rusza kołem a drugi sprawdza ręką na "macanego" czy luzy wynikają z przegubów czy też ze skrzyni biegów. Najczęściej luzy powstają na przegubach.