Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: brak mocy

seb
    Gość

Domyślnie brak mocy

witam serdcznie .
    Mam problem ze swoją Alfą brak mocy na zimnym silniku jak odpale nie ma sily wystartować musze poczekać chwile i jest ok ale tylko do 4000/obrotów powyżej traci moc na chwile i puźniej znowu jest normalnie no i brak szybkiej reakcji na wcisnięcie pwdalu gazu ale tylko podczas jazdy na luzie wkreca sie normalnie .
    Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem zupełnie co z tym zrobić i od czego zacząc .Pozdrawiam

kos4
    Gość

Domyślnie

Ja bym zaczął od poprawnego ustawienia rozrządu,czyli czujnik,blokady itp.Też tak miałem mimo ze wymieniłem wszystko,a auto dalej muliło.Teraz jest OK-nigdy nikogo nie mam w lusterku
    p.s. A kiedy wymieniałeś rozrząd

seb
    Gość

Domyślnie

witam i dziekuje za odpowiedz przyznam ze jeszcze nie wymienialem rozrzadu,mialem zamiar zaczac od przeplywomierza .Czy diagnostyka pokaze ze to wina rozrzadu?

nymo
    Gość

Domyślnie

co ma rozrząd do mocy? Przy wkręcaniu w obroty nie słyszysz "buczenia"?

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ja bym zaczął od podpięcia pod komputer

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał nymo Zobacz post
    co ma rozrząd do mocy?
    Raczej rozrząd ma coś do mocy...

"(..) Utrzymanie osiągów silnika jest funkcją ciśnienia (dolot), dawki paliwa (wtryski) i "wydajności przepłukiwania silnika" czyli kombinacji ssania i wydechu czyli pracy rozrządu czyli jego kątów..."

Co nie zmienia faktu, że zaviaseq ma rację

romeo145
    Gość

Domyślnie

jeżeli rozrząd został źle ustawiony, to mogą dziać się takie problemy (nie zawsze tak musi być)
    sprawdź czy auto nie pali ci więcej.
    poza tym przyczyn może być kilka od przepływomierza po świece, przewody zapłonowe, czujnik położenia wału, filtr powietrza, paliwa, przepustnica (dobrze ja wyczyścić), możliwe że pompa paliwa się kończy skoro przy obciążeniu masz problem z wyrwaniem do przodu.
    podłącz się pod komputer to wiele usterek wyjaśnisz.
    Powodzenia

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

może to być również sonda

Użytkownik Świeżak Avatar mirage
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2007r.

Domyślnie

Może to Ci się wydać śmieszne co teraz napiszę ale sprawdź wtyczkę zasilającą pompę paliwa. Ja miałem tak luźną że podczas jazdy na naszych super drogach przy każdej nierówności nie było na chwilę kontaktu, potem był na kilka chwil, potem znowu nie było i tak w kółko (przez co auto mi ostro muliło, nie wkręcało się dobrze na obroty i szarpało). Odkryłem to dopiero jak auto mi gasło podczas jazdy i nie było słychać "buczenia" pompy na zapłonie. Sprawdziłem wtyczkę, wyjmowałem z niej kolejno konektory a te były i zaśniedziałe i bardzo wyrobione. Przeczyściłem miejsca styku oraz odpowiednio je ścieśniłem. Po tym zabiegu auto zyskało na mocy i wszelkie wcześniejsze objawy ustały. Nic dziwnego w sumie skoro co chwila przerywany był dopływ paliwa. Warto sprawdzić, nie zajmuje to dużo czasu a może akurat "za darmo" pozbędziesz się problemu (jak ja dzisiaj ).

+ kilka innych ;-)

seb
    Gość

Domyślnie

witam i dziękuje wszystkim za cenne rady buczenia nie slychać tylko taki świst ale zapomniałem jeszcze powiedzieć że jak odpale ją na zimno i chce dodać gazu to strzela mi w wydech ,(przynajmniej mi sie tak wydaje ),powiedzcie mi prosze gdzie sie znajduje przepustnica ponieważ to moja pierwsza alfa i zbieram o niej informacje . rozumiem że po wyczyszczeniu zakładam zpowrotem i ma chodzić czy jeszcze coś trzeba zrobić ?
    Pozdrawiam