Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: dymi po hamowaniu silnikiem, uszczelniacze ?

aristo
    Gość

Domyślnie dymi po hamowaniu silnikiem, uszczelniacze ?

Dymi szczególnie po hamowaniu silnikiem, i po odpaleniu, nie dymi za to z korka, wszystko wskazuje że to uszczelniacze.

historia: jakieś 15 miesiecy temu miałem kolizję tłoków z zaworami. Były wtedy wymienione 8 zaworów wydechowych, 1 tłok, uszczelniacze, wariator, paski, napinacze itp.

Od tamtego czasu przejechałem jakieś 20kkm jednak auto ciągle bierze olej (tak 1l /1500 km).

Albo naprawa była źle zrobiona albo jakieś uszczelniacze słabe albo prowadnice dodatkowo jakieś poszły. Niby prowadnice były sprawdzane podczas naprawy jednak nie znam szczegółow.

Zastanawiam się co z tym zrobić, myślę o dwóch wariantach
    1. spróbować wymienić uszczelniacze zaworów (bez zrzucania głowicy) jeśli to nie pomorze punkt 2
    2. zrzucić od razu głowice i wysłać do firmy do sprawdzenia/naprawy. poczekać na odzew.

Może ma ktoś jakieś sugestie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

ja bym głosował za zwaleniem głowicy i wszechstronnym sprawdzeniem, zanim zrobi się z tego nienaprawialna metalowa sałatka

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To wcale nie musi być głowica. Pisałeś, że był wymieniany tłok - może właśnie coś się dzieje z tym cylindrem. Zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania na poszczególnych cylindrach. Warto też dokładnie obejrzeć świece zapłonowe - ich wygląd często świadczy o nieprawidłowym spalaniu mieszanki.
    A czy ten nowy tłok został założony na nieszlifowany cylinder?

aristo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    To wcale nie musi być głowica. Pisałeś, że był wymieniany tłok - może właśnie coś się dzieje z tym cylindrem. Zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania na poszczególnych cylindrach. Warto też dokładnie obejrzeć świece zapłonowe - ich wygląd często świadczy o nieprawidłowym spalaniu mieszanki.
    A czy ten nowy tłok został założony na nieszlifowany cylinder?
    Niestety, tłok został założony na nieszliowany cylinder.

Mimo wszystko wydaje mi ię że to głowica, najbardziej przekonywujące jest obłok po hamowaniu silnikiem. Wyobraźmy sobie : hamowanie silnikiem obroty np. 4000 , zamknięta przepustnica - bardzo wysokie podciśnienie w kanałach dolotowych, ciągnie olej przez zawory dolotowe, brak spalania mieszanki, resztki oleju lądują w tłumiku, w mięzyczasie obroty spadają do 1500, samochód się zatrzymuje. Następnie ruszanie spod świateł, normalne spalanie, spalaniu elegają resztki w tłumiku, za samochodem pojawia się obłok.

Wczoraj dolewałem olej do silnika i po dolaniu miałem większą chmurę: olej trafił do głowicy - troszkę więcej oleju trafiło do dolotu przez prowadnice.
    Ostatnio edytowane przez aristo ; 22-06-2011 o 20:45

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Moja jak brała 1L oleju na 100km miała idealne cisnienie,po 14,5 na cylinder (olej uszczelniał)

Cytat Napisał aristo Zobacz post
    Niestety, tłok został założony na nieszliowany cylinder.
    .......i tu jest problem.

syfon
    Gość

Domyślnie

Na 90% wina tego tłoka. Nawet jeśli zostały założone nowe pierścienie to niestety nie potrafią się już dopasować do nadmiernie zużytego cylindra. Jak jedziesz na dół pierścień olejowe nie jest w stanie zgarnąć oleju i ląduje nad tłokiem, zbiera się tam bo nie ma spalania(hamowanie silnikiem). Jak dodajesz gazu ten nagromadzony olej się spala i masz chmurę za sobą.