Witam wszystkich
Od niedawna stałem się właścicielem 159 SW. Ponieważ nie było w niej koła zapasowego oraz zestawu narzędzi postanowiłem dokupi to i owo. Ponieważ okazyjnie kupiłem oryginalną alu felgę, koło jest pełnowymiarowe, czyli opona 225/50/17. Dokupiłem do tego tzw. torbę z narzędziami (zgodnie z załączonym rysunkiem oznaczoną nr 1. W samochodzie mam również to coś z nr 11 na rysunku. Nie ma podkładki (nr 12) co skutkuje tym, że nie mogę wkręcić śruby mocującej zestaw (nr 10). Ale sądzę, że jak coś podłożę pod sworzeń (nr 11) to będzie ok. Martwi mnie coś innego. Po włożeniu do wnęki, koło wystaje powyżej poziomi podłogi bagażnika powodując brzydkie odstawanie wykładziny podłogi (tej części, którą można unieść). We wnęce mam jeszcze wkładkę styropianową w kształcie półksiężyca (wyrównuje poziom wnęki od strony zderzaka tylnego), którą można wyjąć, oraz wklejoną listwę styropianową od strony kanapy tylnej. Wyjęcie samej wkładki nic nie daje - koło wówczas krzywo leży jeszcze bardziej wystając.
Myślałem o oderwaniu tej listwy ale nie wiem czy to nie jest fabrycznie. Jak Wy macie w swoich bellach, z góry dziękuję za sugestie, bo wygląda to nieciekawie no i niepraktycznie. A przecież są pełnowymiarowe koła zapasowe.