Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Pojedynczy stuk z przodu przy mocnym hamowaniu

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Question Pojedynczy stuk z przodu przy mocnym hamowaniu

Witajcie,
    Po wymianie dolnego wahacza przygoda z zawieszenieme nie jest skończona. Co prawda objawy, które wtedy miałem w 100% ustąpiły, jednak pewne odgłosy wciąż dobiegają moim uszom. Dźwięk bardzo trudny do opisania. Gdy wjeżdżam lewym kołem w dziurę wydobywa się jakby brzdęk. Niektórzy mogliby nazwać to skrzypnięciem/"skrzeknięciem". Odgłos nie jest metaliczy. Bardziej gumowy. Tyle wstępu, teraz meritum.
    Wczoraj na trasie z tego samego koła, podczas mocnego hamowania dobiegły (w sumie 3 razy do tej pory) pojedyncze stuknięcia. Dośc mocne, bo odczuwane na kierownicy. Jeden, pojedynczy stuk. Brak powtarzalności póki co. Zakładam, że źródło stuków jest takie samo jak skrzypienie z pierwszego akapitu.

Sugestie? Czy wahacz górny może tak mocno stuknąć?
    Odwiedzę ASO za tydzień, ale wstępnie chciałbym rozeznać temat

Pzdr!

...brzmienie V6 - bezcenne!

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

żadnych sugestii?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

nie hamuj ostro

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Witajcie,
    Po wymianie dolnego wahacza przygoda z zawieszenieme nie jest skończona. Co prawda objawy, które wtedy miałem w 100% ustąpiły, jednak pewne odgłosy wciąż dobiegają moim uszom. Dźwięk bardzo trudny do opisania. Gdy wjeżdżam lewym kołem w dziurę wydobywa się jakby brzdęk. Niektórzy mogliby nazwać to skrzypnięciem/"skrzeknięciem". Odgłos nie jest metaliczy. Bardziej gumowy. Tyle wstępu, teraz meritum.
    Wczoraj na trasie z tego samego koła, podczas mocnego hamowania dobiegły (w sumie 3 razy do tej pory) pojedyncze stuknięcia. Dośc mocne, bo odczuwane na kierownicy. Jeden, pojedynczy stuk. Brak powtarzalności póki co. Zakładam, że źródło stuków jest takie samo jak skrzypienie z pierwszego akapitu.

Sugestie? Czy wahacz górny może tak mocno stuknąć?
    Pzdr!
    Może stukać sworzeń górnego wahacza, możesz mieć też problem z przekładnią albo z górną poduszką zawieszenia przedniego (ta, która mocowana jest w kielichu u szczytu amortyzatora).
    Najprościej wziąć samochód na szarpaki.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Dzięki Tomek,
    Przekładnia raczej odpada - mam nową, półroczną. Stuk ewidentnie z lewej strony, z towarzyszącym minimalnym uskokiem zawieszenia.
    Poszukam jakiegoś punktu ze ścieżką. Twardowski jeszcze nie ma takich sprzętów...

Może coś być na rzeczy z tą poduszką, bo mam rozłupany górny plastik na amorku (taki biały, do którego montowana jest gumowa osłona).

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Byłem dziś w Stacji Kontroli Pojadów. Koleś spoko, ogarnięty, nie sprawiał wrażenia kogoś, komu przerywa się nudę
    Wynik: brak jakichkolwiek luzów. Brak stuków.
    Sugestia: poczekać aż objawy będą powtarzalne.

Póki co na drodze nie udaje mi się tych objawów powtórzyć. Może elementy muszą się rozgrzać? Za tydzień trasa - dam znać.

ps. przy okazji sprawdziłem skuteczność moich 5-letnich, seryjnych amorków. Odpowiednio 67 i 68%

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

jak masz rozpruty odbój amortyzatora to sprawdź koniecznie sprężynę, to by wskazywało na jakiś problem z amortyzacją, być może sprężyna jest pęknięta i stąd te stuki.
    Poza tym na szarpakach nie wyjdą luzy na górnym wahaczu, trzeba to sprawdzać ręcznie szarpiąc mocno za górną część koła.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    jak masz rozpruty odbój amortyzatora to sprawdź koniecznie sprężynę, to by wskazywało na jakiś problem z amortyzacją, być może sprężyna jest pęknięta i stąd te stuki.
    Poza tym na szarpakach nie wyjdą luzy na górnym wahaczu, trzeba to sprawdzać ręcznie szarpiąc mocno za górną część koła.
    Ha! Jest to trop z tą sprężyną! Przy hamowaniu sprężyna jest bardzo mocno sprasowana i może pęknięcie "rozwarstwia" się ze stukiem? Mam amorki w bardzo dobrej kondycji to naprawię to osłonę by nie zużywać tłoka. Przy okazji sprężyna zostanie obejrzana.
    Co do luzów górnego wahacza, to koleś tak nim szarpał, aż myślałem, że auto zrzuci z podnośnika
    Dzięki Kali! Pzdr od byłego mieszkańca Piątkowa