Hej.
Jako, że to mój pierwszy samochód z tapicerką skórzaną chciałbym się dowiedzieć o Wasze sposoby dbania o nią.
Czym i jakimi metodami czyścicie, jakie środki polecacie?
Hej.
Jako, że to mój pierwszy samochód z tapicerką skórzaną chciałbym się dowiedzieć o Wasze sposoby dbania o nią.
Czym i jakimi metodami czyścicie, jakie środki polecacie?
leather cleaner i leather balm firmy Auto Glym -angielskie srodki polecane przez Jaguara
ja kupiłem w super markecie taki spray do tapicerki skórzanej coś na zasadzie "plaka" i efekt był dobry czyli nabłyszczyła tapicerkę i dupa się ślizga hehe (bez podtekstów), jest miły zapach nowej skóry. Ale na Alledrogo
widziałem są pasty/impregnaty do skóry ale drogie bo coś koło 110zł.
ps. w książce obsługi jest wzmianka o czyszczeniu i konserwacji tapicerki skórzanej.
Ja do czyszczenia skóry używam takiej pianki BMW a do pielęgnacji preparatu Urad w wersji bezbarwnej. Można go kupić na Alledrogo. Nadaje skórze taki przyjemny aczkolwiek niezbyt mocny połysk. Bardzo dobrze to wygląda
ok. dzięki wielkie i proszę o jeszcze.
czy są to preparaty, które tylko sięnakłąda czy coś na styl wosku, tak że trzeba jeszcze przejechać i zrobić polerkę?
jeżeli np preparat jest typu mleczko to czy nie zabarwia Wam nici na biało?
Dobry preparat do pielęgnacji skóry nigdy nie będzie Ci barwił nici - a skóra po pielęgnacji będzie matowa, a nie śliska i błyszcząca. Tak jak już ktoś tu pisał - dobre są środki firmy AutoGlym, fajne produkty ma Meguiars, ale ja osobiście po przetestowaniu kilku produktów najbardziej lubię środki firmy Furniture Clinic - Leather Ultra Clean oraz Leather Cream Protection. W polsce sprzedaje to firma KlinikaSkory.PL. 250ml pojemniczek wystarcza na 3-4 krotne wyczyszczenie oraz zabalsamowanie całej tapicerki skórzanej. Czyszczenie jest proste i skuteczne, po nabalsamowaniu skóra ładnie pachnie, środki są na tyle mało "inwazyjne", że nic nimi nie przebarwisz i nie uszkodzisz żadnej powierzchni.
Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 25-08-2011 o 07:58
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Auto glym zostawia matowo satynowy efekt po zastosowaniu i pasażer sie slizga się na skórze jak po jakims supermarketowym nabłyszczaczu. Nie zostawia żadnych przebarwień ani nie pozostawia sladów na ubraniu.
Z renomowanych można polecić także Lederzentrum, Gliptone. Do czyszczenia używać szczoteczki takiej do skór - często są w kompletach ze środkami czyszczącymi.
Ja z cleanerów, które mam w swoim arsenale mam autoglym, gliptone i ostatnio kupiłem Ma-fra (dostępna np w Auchan) z aplikatorem piany - bardzo przyzwoite za dobre pieniądze. Do czyszczenia mam naturalną skóre szarą w 147 oraz pieno fiore beżowa w 159, także jest co robić![]()
OK. Dzięki za informację.
ikea - absorb
http://www.ikea.com/pl/pl/search/?query=absorb
ten pierwszy zestaw ( na allegro po 65zła w ikei po 50 )
no i zwykłe szare mydło