Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Cichy pisk zamiast odpalenia..

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie Cichy pisk zamiast odpalenia..

Miałem jakiś czas temu taki przypadek.. Wkładam kluczyk, wciskam sprzęgło, przyciskam starter.. i słyszę tylko ciche "piiiii". Wyjąłem kluczyk, wsadziłem ponownie.. kontrolki jednak się nie zapaliły (przy pierwszej próbie chyba także ich nie było), i kazde nacisnięcie przyciski skutkowało tylko chichym "piii.. piii... piii..". Komunikat o niedostępnym systemie zabezpieczen się też pokazał, ale to chyba zawsze wystepuje jak się szybko wyjmie i wsadzi kluczyk.. Tak czy siak wyjąłem kluczyk, zamknąłem auto, otworzyłem, wsadziłem kluczyk i wszysko wróciło do normy.. i tak jest do dzisiaj.. ale prawdę mówiąc wolałbym wiedziec co tam się zawiesiło w razie by mnie to gdzies w trasie zaskoczyło ni nie chciało ustąpic.. Macie jakiś pomysł ?
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

To jest na 90% centralka TEG Reader (czyli slot na kluczyk), a dokładnie pamięć eeprom. U mnie od czasu do czasu występuje ten sam problem. Podjechałem do ASO przy okazji dorabiania kluczyka i podpięto mi auto pod Examiner. Wykazało właśnie błąd centralki (dokładnie: przerywany sygnał), a objawy mam identyczne. Pomaga w dużym stopniu (w moim przypadku) nowa bateria w kluczyku. Wtedy sygnał jest silniejszy.

W ASO powiedziano mi, że konieczna jest wymiana tej centralki - koszt z wymianą ok 1100 zł o ile dobrze pamiętam (na pewno powyżej 1000 zł). Sami mi powiedzieli, że oni nie widzą sensu tego robić, bo to niczym nie grozi.

Dzwoniłem do Ko-Caru do Tychów. Facet powiedział mi, żebym to olał i że on ma kilku znajomych mających 159-tki, którzy z tym jeżdżą. Mówi tak: że teoretycznie mogę sobie kupić stacyjkę na Allegro za 150-250 zł i oni w Tychach mogą mi przeprogramować tę pamięć eeprom, z tym że będą do tego potrzebowali moją starą centralkę, którą sobie sam muszę wymontować z auta i przywieźć do nich. Powiedział mi jeszcze, że on nie daje mi gwarancji, że to będzie wszystko na 100% działać

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Wielkie dzięki... to sobie wrzucę do schowka zapasową baterię kluczyka..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9