Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Alfa 146, 1.4 TS Mini kapitalny remont silnik, blacharka i zawieszenie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romek 146, 1.4 TS

Domyślnie Alfa 146, 1.4 TS Mini kapitalny remont silnik, blacharka i zawieszenie.

Witam wszystkich serdecznie.... oraz wasze Belle

Miło mi dołączyć do grona alfistów.

Zakupiłem niedawno alfę, rocznik 1999, przebieg 105000km. Postanowiłem wjechać do garażu na kanał aby tylko pomalować przed zimą podłogę. i tu się zaczęło

Sanki(belka mocujące wahacze) tak przerdzewiała, że groziło urwaniem wahaczy, w nadkolach dziury na wylot wielkości dłoni, w podłodze to samo. Zdejmując wahacze ukazał się wielki luz na obydwu, to samo na łącznikach stabilizatora. Zaciski hamulcowe zapieczone, oraz rozwalone uszczelki tłoczków, klocków prawie brak. dziura w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego, urwane zaczepy regulacji reflektorów, pourywane przewody zapłonowe, uciekające iskry.........na razie chyba tyle. Wszystko już powymieniałem na nowe tzn. nowe reflektory, wahacze, zbiornik, kable zapłnonowe, komplenty rozrząd + pompa, uszczelki, końcówki, sanki, klocki, filtry itp.... zaciski zregenerowałem, podłogę i nadkole pospawałem migomatem, pomalowałem hamerajtem oraz bitexem. Postanowiłem przy okazji wymienić kompletny rozrząd oraz zregenerować zestawem naprawczym wariator. i tu zaczęły się schody. Pobrałem z tego forum instrukcję ustawienia rozrządu, kupiłem blokady walków.

Nie wiem czemu, ale znaki na kołach zębatych w ogóle nie pasują do tych z instrukcji. Tzn. ......jeżeli przy maksymalnym pozycji (ku górze ) wału korbowego, zgadza się tylko znak na kole zębatym tego wału. Natomiast za cholerę nie pasuje znak(wycięcie) na kole od wałka wydechu. Wygląda to tak gdyby ktoś po prostu źle zamontował to koło. Zrobiłem tak, że ustawiłem wał na max ku górze( znaki na kole dolnym się zzgadzały) oraz dopasowałem krzywki(blokady) Tzn ustawiając ten wał na maxa up, zrobiło się idealnie pasujące miejsce na obydwu wałkach, wygląda to tak gdyby krzywki były właśnie stworzone do tego. zdjąłem pasek, teraz zabieram się za odkręcanie wariata, aczkolwiek cały czas mam w głowie czarną myśl, ze coś nie tak z tym rozrządem i moja Bella pójdzie na wystawkę za płot.

Powiedzcie mi proszę, czy dobrze postąpiłem z tym rozrządem....czy to właśnie tak ma być, czy nie ma szans żeby te punkty się nie zgadzały.

Przy okazji dodam, że jeżeli ktoś będzie potrzebował pożyczyć blokady walków to chętnie pożyczę. Jestem z Piaseczna/Warszawy

Dzięki,

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez dymek1000 ; 04-10-2011 o 10:04

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romek 146, 1.4 TS

Domyślnie

nie bardzo rozumiem, dlaczego jest zero odpowiedzi i zero odwiedzających mój wątek. Coś nie tak zrobiłem? jakiś błąd systemu?

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Spójrz na TwojąTube, tam jest pokazany dość ładnie proces wymiany rozrządu w TS. Może coś Ci to pomoże.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest